Dawno nie było żadnych przepisów, ale nie oznacza przestałam gotować. Dziś nadrabiam zaległości i zachęcam was do ugotowania pysznej, delikatne zupy pieczarkowej. łatwa w przygotowaniu, sycąca i i bardzo delikatna dzięki podduszonym na masełku pieczarkom. Mhhh wprost jesienna wspaniała zupa.
Potrzebujemy:
2 podudzia kurczaka
3 marchewki
kawałek selera
por
korzeń pietruszki
5 ziemniaków
30 dag pieczarek
łyżka masła
natek pietruszki
łyżkę śmietany 18%
sól, pieprz i wodę
Przygotowanie:
Myjemy mięso, obieramy włoszczyznę i kropimy w kosteczkę. Ziemniaki kroimy na większą kostkę niż warzywa, ale nie dodajemy ich teraz do zupy.Mięso wraz z warzywami wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około 30-40 min. W między czasie myjemy pieczarki i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone pieczarki i solimy. Dusimy, aż odparujemy cały sok z pieczarek i dodajemy do zupy. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy około 20 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotową zupę nalewamy do miseczek dodajemy śmietanę i posypujemy natka pietruszki. Smacznego.