Tarta cytrynowa

4 listopada 2014

Tarta cytrynowa

Składniki:

120 g maki pszennej
50 g masła
25 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
120 g cukru brązowego
150 ml kremówki (30%)
sok z 2 cytryn
skórka z cytryn
1 białko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę przez sitko i dodajemy pokrojone masło. Całość siekamy i dodajemy cukier i dalej siekamy. Następnie dodajemy jajko, wodę, i cukier waniliowy . Ciasto mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Ciasto pieczemy 10 min następnie wyjmujemy ciasto i smarujemy je żółtkiem wstawiamy do piekarnika na 10 min.. W między czasie przygotowujemy nadzienie.
Do miski wbijamy 4 jajka + to które smarowaliśmy ciasto, wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta. Ścieramy skórkę z 2 cytryn i dodajemy do masy. Wyciskamy sok z cytryn i również wlewamy do masy. Następnie wlewamy kremówkę i dokładnie mieszamy.
Upieczone ciasto musimy ostudzić. Na ostudzone już ciasto wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Całość pieczemy prze 30 min.
W tym czasie przygotujemy mini beziki. Ubijamy na sztywna masę 1 białko z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy. Powinniśmy uzyskać gęsta pianę. Pianę przekładamy do szprycy. Na upieczonym cieście robimy mini beziki szprycą. I wstawiamy do piekarnika na 130 stopni na 50 minut.

Smacznego

 

Tarta cytrynowa

You Might Also Like