Szarlotka pod chmurką

18 września 2014

Od dłuższego czasu słychać ze wszystkich stron JEDZ JABŁKA ! Ale ile można jeść surowe jabłka, może coś by z nich zrobić? Może szarlotkę? Ale jakąś taką trochę inną…

Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

6-7 kwaśnych jabłek
łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki brązowego cukru
można dodać cynamonom (u mnie mnie przepadają)

4 białek
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru pudru

 Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Kroimy z kosteczkę masło i dodajemy do mąki. Całość siekamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 min.

Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Wkładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Jeśli jabłka zaczną puszczać sok dodajemy cukier i dalej dusimy przez około 5-7 min, cały czas mieszając. Do jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy jabłka do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i układamy rozwałkowane ciasto do formy. Wkładamy ciasto na 10 min do piekarnika w celu podpieczenia ciasta.  W między czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce mąki ziemniaczanej o miksujemy.

Na podpieczone ciasto wykładamy podduszone jabłka i pianę. Całość pieczemy przez 30 min w 180 stopniach, następnie wyłączamy dolna grzałkę i pieczemy tylko z górną przez 15 min.  Smacznego

 

szarlotka

You Might Also Like