Do jesiennych obiadków świetnie sprawdza się dynia, którą możemy podać w postaci surówki. Podobnie jak marchew dynia ma mnóstwo karotenu i ma nawet bardzo podobny smak i twardość. Tak więc postanowiłam przygotować dynie podobnie jak marchew i trafiłam w dziesiątkę. Moje dzieci nawet nie zorientowały się, że jedzą surową dynię :)
Składniki:
ćwiartka ub połowa małej obranej ze skórki dyni
łyżka soku z cytryny
garść żurawiny mogą być rodzynki (ja po prostu nie lubie rodzynek)
natka pietruszki
sól do smaku
Przygotowanie:
Dynie zetrzeć na grubych oczkach. Doprawić solą, sokiem z cytryny i dodać żurawinę. Całość wymieszać i posypać natka pietruszki.
3 komentarze
Ostatnio właśnie odkrywam różne potrawy z dyni :)
U mnie znajdziesz kilka inspiracji z dyni.
O widzisz, a takiej jeszcze nie jadłam, mimo że dynia króluje u nas niepodlegle przez całą jesień:) Dzięki za inspirację, z pewnością skorzystamy:)