Sok z jeżyn

26 września 2013

Czarna malina jak mawiają babki na jeżynę to bardzo wartościowy owoc. Najlepszy przy przeziębieniach jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce. Owoce jeżyn stosowane w diecie dzieci , mają właściwości regulujące trawienie, wzmacniające i uspokajające. Poleca się je również  w leczeniu anemii, w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jednak najczęściej sok stosowany jest przy gorączkach jako domowe lekarstwo.

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

Sok z jeżyn

Składniki:

około 2,5-3 kg (najlepsze leśne)
1 kg cukru
1 litr wody

Przygotowanie:

Jeżyny myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień, zalewamy jeżyny ciepłą wodą. Woda powinna przykryć owoce i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Sok przelewamy przez sitko i przecieramy owoce okrągłym tłuczkiem lub łyżką. Sok zlewamy do czystych buteleczek i pasteryzujemy.


You Might Also Like