Lato pełne jest zapachów i smaków, aż żal nie korzystać z darów natury i nie szaleć w kuchni. Wszyscy doskonale wiemy, że soki to bomby witaminowe które możemy przemycić naszym dzieciom. Ja robię to regularnie, choć nie mogę narzekać na swoje dzieci- one wprost uwielbiają owoce. Jednak świeżo przygotowany sok to zupełnie inne doznania smakowe. Dzisiejszy przepis jest raczej z tych kwaśnych, ale nasze dzieci na przekór temu co nam się wydaje uwielbiają kwaśne owoce. Lubią robić minki kwaśne pijąc kolejne łyczki soku.
Składniki:
rabarbar (ja użyłam jednej łodyżki)
2 słodkie soczyste jabłka
połowę fenkuł
świeża melisa
jeśli będzie za kwaśne można osłodzić syropem z agawy lub ksylitolem
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Rabarbar również obieram i kroję na mniejsze kawałki. Fenkuł myję dokładnie i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce wkładam do sokowirówki, a na koniec dodaję posiekaną na drobno melisę. Smacznego
A oto dowód, że sok jest pyszny