Składniki:
Spód:
190 g ciastek kakaowych
2 łyżki masła
50 g kakaowej chałwy
Masa chałwowa:
300 g waniliowej chałwy
100 ml śmietanki kremówki 30%
100 ml mocnej kawy
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu
500 g mascarpone
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch ciasta:
200 g śmietany 12%
1 łyżka cukru wanilinowego
pokruszona chałwa
Przygotowanie:
Składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową.
Kruszymy waniliową chałwę i wkładamy ja do rondelka. Następnie dodajemy zaparzoną kawę i śmietankę kremówkę. Całość podgrzewamy na małym ogniu w celu rozpuszczenia się chałwy. I odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie przygotowujemy spód ciasta. Ciasteczka kruszymy wkładamy do malaksera, dodajemy 2 łyżki masła i kakaową chałwę. Całość rozdrabniamy na gładką masę. Wykładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm, uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni bez termoobiegu. I zabieram się za przygotowanie masy serowej.
Twaróg mielę i dodaje do niego serek mascarpone, szklankę cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość miksuję na małych obrotach i dodaje po jednym jajku i miksuję. Na koniec dodajemy ostudzoną masę chałową. I mieszamy. Masę wylewamy na spód ciasta i wstawiamy do piekarnika na 15 min. i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy wierzch ciasta. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Smarujemy upieczone ciasto masą śmietanową i wstawiamy do piekarnika na 15 min w 120 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika stopniowo, aby ciasto nie opadło. Ja uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto w piekarniku o po kilku minutach otwieram szerzej itd. Po wystudzeniu zdjąć obręcz, posypać pokruszoną chałwą i wstawić do lodówki na kilka godzin.