W związku z tym, że sezon na dynię nadal trwa postanowiałm dzisiaj podzielić się przepisem na sałatkę z dynią:)
Składniki:
- makaron krótki np. świderki (polecam kolorowy)
- 500 g dyni
- 120 g boczku
- 100 g gorgonzoli lub ser z niebieską pleśnią
- 60 g rukoli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 30 g rodzynek
- 80 g mąki
- olej arachidowy lub inny do smażenia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w 1 cm-ową kostkę. Osuszamy ręcznikiem kuchennym i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy delikatnie przewracając około 5-6 minut. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Lekko solimy.
Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie. Następnie wyjmujemy i osuszamy. Dwa typy octu mieszamy ze sobą i wkładamy do nich rodzynki. Znowu namaczamy przez 10 minut. Po tym czasie rodzynki łączymy z oliwą z oliwek.
W międzyczasie siekamy rukolę. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aby był chrupiący. Odstawiamy. Gorgonzolę także kroimy i wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski z rodzynkami i oliwą. Czekamy aż całkiem wystygnie. Gdy makaron będzie już zimny dodajemy posiekaną rukolę, podsmażony boczek, gorgonzolę oraz dynię. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dynia obtoczona w mące i usmażona jest tak dobra, że trudno się powstrzymać od podjadania mniam mniam.
Smacznego:)