Lato, lato wszędzie, a jak lato to upał. Jak upał to trzeba dużo pić. Musimy nawadniać nasz organizm ile się da, stąd przyszedł mi pomysł na zdrową lekką i nawadniającą sałatkę. Koniecznie jej spróbujcie, oczywiście jak większość moich przepisów, jest banalnie prosta i niesamowicie smaczna.
Składniki:
arbuz pokrojony na kawałki bez pestek
5-6 czarnych oliwek
1/2 ciabatty
1/4 czerwonej cebuli
liście bazylii
świeżo mielony kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pokrojony arbuz układamy na talerzu. Czerwona cebulę kroimy w piórka, oliwki kroimy na trzy części i dodajemy do sałatki. Ciabattę łamiemy i kładziemy na suchą patelnię w celu zrumienianie jej. Liście bazylii układamy na talerz wraz z przygotowana ciabattą. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
12 komentarzy
[…] zrobiłam kilka dań z arbuza, lekkie zdrowe sałatki z bazylią, z kolendrą i z fetą. Dziś zaserwuję wam słodki deser. Sałatka arbuzowo-melonowa najlepsza […]
Arbuz – mój afrodyzjak ;-) Właśnie przywiozłam kilka kilogramów z wakacji w Chorwacji, żeby przedłużyć sobie wspomnienie ostatniego pobytu. Smak arbuza dojrzewającego w tamtejszym słońcu to raj dla zmysłów.
Domyślam się :) Teraz stwórz z tego niezapomniane dania
Tworzę je cały ten tydzień. Jutro wjadą na bloga ;-)
W takim razie juz czekam z niecierpliwością
Kusisz! Zapisuję przepis:)
Nie wpadłabym na takie połączenie, jestem mega ciekawa smaku tej sałatki.
Polecam i mam nadzieję, że Ci posmakuję podobnie jak mi
Uwielbiam arbuza, ale nigdy bym nie wpadła na takie połączenie :) Chyba z ciekawości zrobię, żeby zobaczyć, jak to smakuje.
Jest niezwykle smaczna, choć wiele osób boi się takiego połączenia.
wygląda mega apetycznie, jeszcze takiej sałatki nie jadłam :)
Spróbuj jest bardzo smaczna