Sałatka arbuzowo-melonowa

30 lipca 2016

Pamiętacie mój wpis na FB gdzie pisałam, że wracając z wakacji zajechaliśmy do Lidla kupić pieczywo, a wyszłam ze sklepu z arbuzem? Wtedy mój mąż powiedział, że mam go sobie przytaszczyć do domu sama i na dokładkę będę go jeść na śniadanie, obiad i kolację.

Zatem zrobiłam kilka dań z arbuza, lekkie zdrowe sałatki z bazylią, z kolendrą i z fetą.
Dziś zaserwuję wam słodki deser. Sałatka arbuzowo-melonowa najlepsza na świecie, jak zresztą większość moich dań :)

Składniki:

arbuz
melon
mięta
sok z cytryny
2 łyżki cukru
łyżka likieru kokosowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukier wsypujemy do garnuszka zalewamy pół szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż syrop się zagęści i będzie klarowny. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Z arbuza i melona za pomocą specjalnej łyżki wycinamy kulki i układamy na talerzu. Mięte siekamy drobniutko i dodajemy do ostudzonego syropu, dodajemy łyżkę likieru i całość mieszamy. Na koniec owoce polewamy syropem i zjadamy pyszny deser. Acha, nie zapomnijcie wylizać talerzyka ;)

 

sałatka z arbuza

arbuz

You Might Also Like