Pierniczymy

21 grudnia 2015

Biegam po kuchni w szaleńczym tępie, próbując ogarnąć świąteczne wypieki. Pieczenie z dziećmi to czysta przyjemność- tfuu czy ja napisałam czysta?! Pieczenie z dziećmi to ogromne wyzwanie! Kuchnia wygląda jakby właśnie przeleciało przez nią tornado, niosąc ze wszystkie szpargały, a wszystko w ogromnej chmurze mąki. Mimo wszystko dla mnie ten cały rozgardiasz przy pieczeniu ciastek to radość, bo słyszę ten cudowny śmiech jak córka nie może odlepić ciasta z rączki. Uwielbiam te beztroskie chwile i nie martwię się tym, że ciasta wyjdą o dziwnych kształtach, że czeka mnie szorowanie kuchni. To wszystko jest nie istotne. Jesteśmy razem i cieszymy się chwilą.

A oto przepis na nasze pierniczki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy piernikowej

Przygotowanie:
Podgrzewamy miód, przesiewamy mąkę na stolnicę. Do maki dodajemy ciepły miód i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową całość siekamy. Dodajemy masło i jajko i siekamy. Następnie dodajemy po jednej łyżce mleko cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy ciasto przez około 5-7 min. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i na wysypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciastka. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pierniki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 10 min. Po wystygnięciu możemy je ozdobić lub włożyć do pudełeczka. Smacznego

 

Przepis na nasze kruche ciasteczka znajdziecie TUTAJ

Sukienka Vissavi dostępna tutaj

You Might Also Like