Kategoria

Kuchnia

Bubble tea jak zrobić

1 sierpnia 2016

Jak przygotować samodzielnie bubble tea? To jest naprawdę banalnie proste. Najważniejsze abyś miała duże kulki tapioki, ale to możesz kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata, spokojnie znajdziesz je w hipermarkecie. Tapioka to produkt skrobiowy i otrzymuje się go z manioku. W Afryce i Azji to bardzo popularna roślina podobnie jak u nas ziemniak tylko wykorzystuje się go najczęściej w deserach. Tapioka to białe kuleczki, które po zagotowaniu robią się przezroczyste i świetnie wyglądają w szklance. Smak tapioki jest neutralny czyli tak naprawdę smak możemy sobie sami wyczarować mocząc kulki w syropach do kawy, wodzie z miodem czy cukrem. No to co zapraszam na moją pierwszą i napewno nie ostatnią bubble tea. Czytaj więcej…

Sałatka arbuzowo-melonowa

30 lipca 2016

Pamiętacie mój wpis na FB gdzie pisałam, że wracając z wakacji zajechaliśmy do Lidla kupić pieczywo, a wyszłam ze sklepu z arbuzem? Wtedy mój mąż powiedział, że mam go sobie przytaszczyć do domu sama i na dokładkę będę go jeść na śniadanie, obiad i kolację. Czytaj więcej…

Lemoniada z rozmarynem

29 lipca 2016

Ostatnie dni były bardzo upalne i super w końcu jest to środek lata. Liczę, ze pogoda utrzyma się do końca wakacji, bo przecież nikt z nas nie lubi chłodnego i deszczowego lata. A skoro zaczęłam wpis jak prawdziwy polak czyli pisze o pogodzie to znaczy, że robie się stara :) Czytaj więcej…

Pianka porzeczkowa

27 lipca 2016

Porzeczki to dziś takie nie doceniane owoce, aby je kupić trzeba troszkę się nachodzić. Te owoce kojarzą mi się z dzieciństwem i działką na której rosło ich całe mnóstwo. Ja osobiście będąc dzieckiem nie przepadałam za tym owocem, wydawał się bardzo kwaśny. Mama najczęściej przygotowywała ze niego kompot, bo na surowo nikt nie chciał ich jeść. Pewnie dlatego króluje też taka o nim opinia, że jest to owoc który nadaje się na kompoty. Ja jednak chciałam przełamać stereotyp i przygotowałam odjazdową piankę porzeczkową, która bardzo szybko zniknęła z lodówki. Czytaj więcej…

Lemoniada ogórkowo-cytrynowa

25 lipca 2016

Lato, żar leje się z nieba trzeba jakoś ugasić pragnienie, a sama woda staje się już nudna. To co może dziś na początek coś mega letniego i orzeźwiającego. Lemoniada ogórkowo-cytrynowa co Ty na to?
Nie potrzebujesz do tego wielkich przygotowań i założę się, że zarówno ogórek jak i cytrynę to w domu posiadasz, do tego kilka kostek lodu, syrop z agawy, ja dodałam trochę startego imbiru, aby jeszcze bardziej urozmaicić napój. I gotowe. Czytaj więcej…

Truskawkowa ekspolzja

17 lipca 2016

Ile razy Ci się zdarzyło, że nie masz pomysłu na śniadanie? Zjadłabyś coś lekkiego, smacznego, efektownego i do tego zdrowego. No tak ale pomysłu brak!

Ejjj przecież lato serwuje nam tyle kolorów, że żal nie skorzystać z tych słodkich soczystych owoców i przekuć to na zdrowe śniadanie. I tak oto wpadłam na pomysł zrobienia truskawkowej eksplozji do którego potrzebujesz co najmniej jednodniowej chałki, garści truskawek i odrobiny fantazji.  Spróbuj też mojego wcześniejszego przepisu kozi jogurt z owocami  jest obłędny. Czytaj więcej…