Kategoria

Kuchnia

Łatwe i szybkie pączki

7 lutego 2018

Nie jestem perfekcyjną Panią domu, która ma wysprzątane na błysk, ma czas na gotowanie i do tego wszystko przygotowuję w nienagannym makijażu. Jestem matką, której wiecznie brakuje czasu, zawsze jest w biegu i nie ogarnia swojej rzeczywistości. Tak to w 100% JA :) Ale do rzeczy, przecież nie trafiłeś na tego bloga tylko po to aby przeczytać o nieudolnej lasce, która nie ogarnia swojego domu. Wpadłeś złapać przepis na łatwe i szybkie pączki, które możesz zrobić w 5 minut. Nie wierzysz? Czytaj więcej…

Gofry gryczane

2 listopada 2017

Najlepsze na jesienną pogodę są ciepłe gofry z owocami i gorąca herbatka. Uwielbia jak po domu rozchodzi się zapach świeżych gofrów. Tym razem postanowiłam przygotować gofry z mąki gryczanej, czyli tzw. gofry bezglutenowe. Trochę obawiałam się, że dzieci ich nie zjedzą, bo w końcu gryka jest bardzo specyficzna, ale moje obawy były mylne. Gofry znikały w oka mgnieniu. Były delikatne, kruche, aromatyczne i wcale nie czuć było gryki. A oto przepis na gofry gryczane. Czytaj więcej…

Zupa wiśniowa z mleczkiem kokosowym

8 sierpnia 2017

Wreszcie mamy lato, tropikalne upały, żar leje się z nieba, wszyscy snujemy się powtarzając „ale mi gorąco”. Nie mam ochoty nic jeść tylko pijemy w ogromnych ilościach. No cóż, ale jeść tez musimy, więc na upalne dni takie jak ostatnio proponuję letnią zupę wiśniową z mrożonym mleczkiem kokosowym. Mniam! Tyle mogę powiedzieć o tej zupie! Czytaj więcej…

Najlepszy chłodnik

21 lipca 2017

Tegoroczne lato nie należy do upalnych, ale nie zmienia to faktu, że jemy nieco mniej niż w zimę. Wolimy zjeść coś na chłodno niż objadać się gorącymi potrawami. Moje dzieci nie mają ochoty na ciepłe obiadki, a ten chłodnik bardzo przypadł im do gustu. Dla mnie chłodnik to wspomnienia letnich smaków, fuzji kolorów i magii słońca. Zatem do dzieła. Przedstawiam wam najlepszy chłodnik. Czytaj więcej…

Sałatka z buraka

20 kwietnia 2017

 

Buraczki zawsze kojarzyły mi się z niedzielnym obiadkiem, gdzie na talerzu obok czerwonej pulpy królował kotlet schabowy lub mielony. Dziś buraki królują w sokach, zupach czy sałatkach. Nic dziwnego to bardzo tanie i bogate w wartości odżywcze warzywo, choć nie doceniane. Ja pokochałam buraki na nowo za sprawą szybkich i bardzo smacznych sałatek. Podzielę się z wami dwoma przepisami na takie sałatki.

Czytaj więcej…

Zupa tajska z kurczakiem

3 kwietnia 2017

Kuchnia azjatycka zawsze wydawała mi się czymś mega skomplikowanym, dlatego nie podejmowałam wyzwań w tym kierunku. Nie chciałam zagłębiać się w nowe składniki i rejony których kompletnie nie znałam. Jednak zjeść pyszne azjatyckie danie, czemu nie? Przygotować je samemu? O nie, nie! To zdecydowanie trudne! Jednak tylko krowa nie zmienia zdania, a ja podobno krową nie jestem, więc podęłam wyzwanie. Zgłębiłam temat i okazało się, że to prościzna. To co zabieramy się do pracy. Czytaj więcej…