Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Sałatka z pomidorów i mango

29 lutego 2016

Sałatka z pomidorów i mango po prostu wymiata. Nigdy w życiu nie jadałam czegoś bardziej odjazdowego, świeżego, lekkiego i tak łatwego w przygotowaniu. Soczyste pomidory w połączeniu ze słodkim mango, ostrym szczypiorkiem, odświeżającym imbirem to poezję smaku. Uwierz mi pokochasz tą sałatkę za jej odlotowy smak i łatwość wykonania.
Ta sałatka to hit kuchni filipińskiej, z moją malutką zmianą. Zabieramy się do przygotowania. Czytaj więcej…

Smażone banany

23 lutego 2016

Ostatnio zaszalałam w kuchni i pokazywałam wam większość przepisów z dodatkiem imbiru. Na szczęście skończył się. Dziś chciałam wam zaserwować bardzo dobry deser zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moje maluchy uwielbiają smażone banany, bo są słodkie i rozpływają się w ustach. Jednak ten deser nadaje się tylko do podania na ciepło, bo jak tylko wystygnie robi się jakiś taki ciapowaty. Najlepiej przygotować składniki i zrobić go zaraz po niedzielnym obiedzie. Przygotowuje się go naprawdę szybko i jest połączeniem smaków słodkich i kwaśnych, oraz ciepłego i zimnego. Twoi najbliżsi pokochają go. Czytaj więcej…

Miętowy odjazd

19 lutego 2016

Ten jogurt może być zarówno świetnym deserem jak i doskonałym pierwszym posiłkiem. Jest lekki, odświeżający i sprawdza się zarówno w zimowe dni, gdzie tęsknie za latem jak latem aby nieco się ochłodzić miętowym smakiem. Czytaj więcej…

Imbirowy jogurt

16 lutego 2016

Imbir od zawsze kojarzył mi się z sushi i lekko perfumowanym zapachem. Kiedyś właśnie spróbowałam marynowanego imbiru i miałam wrażenie, że wypiłam flakonik tanich perfum.  Bleee. Nigdy więcej nie chciałam przełamać się i skosztować. Z kolei mój mąż lubi imbir, a najbardziej wchodzi mu imbirowa rozgrzewającą herbatka podczas ostrego przeziębienia.

I właśnie przeziębienie było inspiracją do zrobienia tego jogurtu. W końcu ta cudowna roślina ma mnóstwo właściwości. Rozgrzewa przy przeziębieniu, jest przeciwzapalną rośliną, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, regularne stosowanie imbiru zmniejsza dolegliwości migrenowe, zwiększa koncentrację czy nawet zmniejsza bóle menstruacyjne. To co przekonałam was do jogurciku? Czytaj więcej…

Imbirowa herbata

15 lutego 2016

Taaa kupiłam korzeń imbiru, to i wyszukuję przepisy z imbirem w roli głównej. Na szczęście wszystkie przepisy, które zrobiłam z imbirem są dla mnie rewelacyjne. To co dziś herbatka rozgrzewająca wprost na przeziębienia i zimowe wieczory. Chyba trochę się rozpęd ziałam z tą zimą, ok to niech to będzie przepis na przyszły roku lub na przeziębienie. Muszę w zapodać coś wiosennego :) A tym czasem imbirowa herbata. Czytaj więcej…

Pikantne śniadanie

10 lutego 2016

Śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ja nigdy nie zapominam o śniadaniu, ba nawet nie jestem w stanie normalnie funkcjonować jeśli nie wrzucę czegoś do mojej wielkiej studni zwanej żołądkiem. Od pewnego czasu jednak stałam się bardzo monotonna w moich śniadaniach i ciągle serwowałam sobie kanapeczki z herbatą. Bleee ile można jeść kanapki. Jakie to nudne, prawda? Bardzo lubię jeść jogurty, ale nie takie słodkie jakimi karmią nas producenci. Naturalne są dla mnie po prostu są za nudne, więc mieszam naturalne z „czymś”.
Dziś pokaże wam jeden z kilku jogurtów jakie ostatnio odkryłam. I nie potrzebujesz do tego niezliczonej ilości składników. Jedna z ważniejszych zasad, to jogurt powinien być przygotowany co najmniej godzinę wcześniej przed spożyciem, ja robie go wieczorem. Czytaj więcej…