Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Naleśniki z owocami

3 września 2013

Naleśniki z owocami dla dzieci

Składniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
serek homgenizowany
sezonowe owoce
śmietana

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, mleko i szczyptę soli.Całość miksujemy dodając wodę aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Rozgrzewamy patelnie smarując odrobiną oleju. Naleśniki smażymy z obu stron. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i układamy owoce. Na wierzchu możemy położyć śmietanę.

Grillowana tortilla ze świeżymi warzywami

2 września 2013

Grillowana tortilla z warzywami

Składniki:
Placki tortilli
kilka plasterków polędwicy sopockiej
kilka plasterków żółtego sera
pomidor
sałata lodowa
papryka
świeży ogórek
keczup

Przygotowanie:
Na placek tortilli układamy plasterki wędliny i sera. Całość zaginamy na półksiężyc i wkładamy do rozgrzanego grilla elektrycznego (może być też patelnia grillowa). Zapiekamy przez około 5 min. Wyjmujemy zapieczony placek i rozkładamy. Do środka wlewamy keczup i wkładamy warzywa według uznania.

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

29 sierpnia 2013

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1-2 skrzydełka
1-2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
mała cebulka
natka pietruszki
śmietana 12%
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Włoszczyznę obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy wywar. W miedzy czasie gotujemy wodę do sparzenia pomidorów.
Ja zawsze nacinam na górze i na dole pomidorka (taki krzyżyk) aby łatwiej było zdjąć skórkę. Pomidory wkładamy do jakiejś miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po kolei wyjmujemy pomidory i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka z oliwą. Obieramy cebulę i też kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z pomidorami. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy garnek i dusimy pomidory. Podduszone pomidory dodajemy do garnka z wywarem z warzyw. Całość jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę miksujemy i podajemy ze śmietaną i makaronem. Posypujemy natka pietruszki. Smacznego.

pomidorowa ze śeirzych pomidorów dla dzieci

 

Granita Arbuzowa

21 sierpnia 2013

Granita Arbuzowa

Składniki:
ćwiartka dojrzałego arbuza
kostki lodu
sok z limonki

Przygotowanie:
Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do blendera dodajemy
łyżeczkę soku z limonki. Miksujemy arbuz. Do drugiego pojemnika wrzucamy kostki lodu i miksujemy lód na drobno. Łączymy arbuza z lodem i gotowe!

Ciastko morelowo-malinowe

10 sierpnia 2013

ciastko z morelami i malinami
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ja kupuje w Biedronce)
około 8-10 dojrzałych moreli
maliny
1 żółtko
cukier brązowy

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Myjemy morele usuwając z nich pestki.
Ciasto kroimy na prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym prostokącie kładziemy morele z malinami i posypujemy je cukrem brązowym. Zawijamy ciastko i smarujemy jajkiem. Na koniec posypujemy jeszcze cukrem. Pieczemy około 15 min.

Ciastko francuskie z morelami

5 sierpnia 2013

ciastko francuskie z morelami

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ja kupuje w Biedronce)
około 12 dojrzałych moreli
1 żółtko
cukier brązowy

Przygotowanie:

Myjemy morele dzielimy je na połówki usuwając pestki.
Ciasto kroimy na kwadraty. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym kwadracie kładziemy podzielone na cząstki morele tak aby jedna morela przypadał na jeden prostokąt. Posypujemy owoce cukrem według uznania. Układamy na blaszce w odstępach co najmniej centymetrowych. Zawijamy brzegi do środka i smarujemy ciastko jajkiem. Ja posypuje jeszcze ciastko cukrem. Pieczemy około 15 min.