Czarna malina jak mawiają babki na jeżynę to bardzo wartościowy owoc. Najlepszy przy przeziębieniach jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce. Owoce jeżyn stosowane w diecie dzieci , mają właściwości regulujące trawienie, wzmacniające i uspokajające. Poleca się je również w leczeniu anemii, w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jednak najczęściej sok stosowany jest przy gorączkach jako domowe lekarstwo. Czytaj więcej…
Krem z dyni
25 września 2013Sezon na dynię trwa… Zapraszam was do eksperymentowania w kuchni z tym ogromnym warzywem :) Czytaj więcej…
Kisiel malinowy
21 września 2013Jak zdrowe i dobre są maliny nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dziś przedstawię wam przepis na kisiel malinowy dla niemowląt i przedszkolaków. Chociaż tak naprawdę ten pyszny kisiel może jeść każdy :) Czytaj więcej…
Domowy kechup
20 września 2013Zainspirowana przepisem na kechup (kwestiasmaku.com) postanowiłam wypróbować co mi wyjdzie…a wyszedł super pyszny domowy kechup
Składniki:
2 kg pomidorów
1 duża cebula
1 papryczka chili
4 łyżeczki musztardy
6 łyżeczek octu jabłkowego
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. Ćwiartki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy. Obieramy cebulę i i kroimy na drobna kosteczkę. Myjemy i kroimy papryczkę na małą kostkę. Ja usunęłam pestki z papryczki gdyż kechup będą jadły tez dzieci. Do garnka wrzucamy cebule, papryczkę, musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać. Całość miksujemy i odparowujemy na małym ogniu. Kechup powinien być stosunkowo gęsty. Zrobiony kechup przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Smacznego
Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką
15 września 2013O tym jak lubię bułeczki drożdżowe pisałam wam niedawno. Okazało się, że miłośników bułeczek mam w domu więcej, tak więc z ogromna przyjemnością zabrałam się do ponownego pieczenia . A oto i efekt :) Te bułeczki piecze się tak samo jak poprzednie dodałam do nich jedynie ser biały i maliny zamiast borówek :) Czytaj więcej…
Drożdżówka z borówkami i kruszonką
13 września 2013Uwielbiam unoszący się w domu zapach ciasta, a jeszcze bardziej lubię jeść ciepłe bułeczki. Te drożdżówki przypominają mi beztroskie dzieciństwo i krzątającą się po kuchni mamę. Chciałabym aby moje dzieci miały podobne wspomnienia do moich, dlatego postanowiłam upiec te cudowne bułeczki i przenieść się do tych cudownych wspomnień. Czytaj więcej…