Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Sok z jeżyn

26 września 2013

Czarna malina jak mawiają babki na jeżynę to bardzo wartościowy owoc. Najlepszy przy przeziębieniach jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce. Owoce jeżyn stosowane w diecie dzieci , mają właściwości regulujące trawienie, wzmacniające i uspokajające. Poleca się je również  w leczeniu anemii, w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jednak najczęściej sok stosowany jest przy gorączkach jako domowe lekarstwo. Czytaj więcej…

Krem z dyni

25 września 2013

Sezon na dynię trwa… Zapraszam was do eksperymentowania w kuchni z tym ogromnym warzywem :) Czytaj więcej…

Kisiel malinowy

21 września 2013

Jak zdrowe i dobre są maliny nie trzeba chyba nikogo przekonywać.  Dziś przedstawię wam przepis na kisiel malinowy dla niemowląt i przedszkolaków. Chociaż tak naprawdę ten pyszny kisiel może jeść każdy :) Czytaj więcej…

Domowy kechup

20 września 2013

Zainspirowana przepisem na kechup (kwestiasmaku.com) postanowiłam wypróbować co mi wyjdzie…a wyszedł super pyszny domowy kechup

Składniki:

2 kg pomidorów
1 duża cebula
1 papryczka chili
4 łyżeczki musztardy
6 łyżeczek octu jabłkowego
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. Ćwiartki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy. Obieramy cebulę i i kroimy na drobna kosteczkę. Myjemy i kroimy papryczkę na małą kostkę. Ja usunęłam pestki z papryczki gdyż kechup będą jadły tez dzieci. Do garnka wrzucamy cebule, papryczkę, musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać. Całość miksujemy i odparowujemy na małym ogniu. Kechup powinien być stosunkowo gęsty. Zrobiony kechup przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Smacznego

 

Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

15 września 2013

O tym jak lubię bułeczki drożdżowe pisałam wam niedawno. Okazało się, że miłośników bułeczek mam w domu więcej, tak więc z ogromna przyjemnością zabrałam się do ponownego pieczenia . A oto i efekt :) Te bułeczki piecze się tak samo jak poprzednie dodałam do nich jedynie ser biały i maliny zamiast borówek :) Czytaj więcej…

Drożdżówka z borówkami i kruszonką

13 września 2013

Uwielbiam unoszący się w domu  zapach ciasta, a jeszcze bardziej lubię jeść ciepłe bułeczki. Te drożdżówki  przypominają mi beztroskie dzieciństwo i krzątającą się po kuchni mamę. Chciałabym aby moje dzieci miały podobne wspomnienia do moich, dlatego postanowiłam upiec te cudowne bułeczki i przenieść się do tych cudownych wspomnień. Czytaj więcej…