Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Tarta dyniowa

6 listopada 2013

Składniki :
200g mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
180g mleka skondensowanego niesłodzonego
– 500 g obranej dyni
– 200 g cukru
– 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
– 2 duże jajka
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałeczki masła i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i sok z cytryny. Energicznie zagniatamy na jednolitą masę ( w razie konieczności dodajemy łyżkę wody). Pamiętamy, żeby nie ugniatać ciasta zbyt długo, bo może stracić swoją kruchość. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy ciasto do wysmarowanej form. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .
Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę. Do rondla wrzucamy dynie, cukier i wanilie. Gotujemy dynię do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, dodajemy mleka skondensowane. I całość miksujemy. Całą masę musimy ostudzić. Dopiero na ostudzoną masę dodajemy 2 rozbełtane jajka i ponownie miksujemy.
Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy , np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i pieczemy około 7-8 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia . Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy ok 35-45 minut w temp. 160°C. aż masa będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta).
Wyjmujemy, studzimy.

tarta dyniowa

Konfitura z pigwy

5 listopada 2013

Pigwa to jeden z tych niedocenianych owoców- a szkoda. Bogata w witaminę C, która pomaga przy przeziębieniu. Pomaga wzmocnić odporność w jesienno-zimowy czas. Zachęcam was do przegotowania prostej ale pysznej konfitury do herbatki. Czytaj więcej…

Muffinkowe sowy

30 października 2013

mufinka3

Składniki:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka

Ozdoby:
150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
opakowanie ciasteczek oreo
kolorowe draże, np. M&M’s lub lentilki
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Kroimy na kawałeczki czekoladę. W między czasie roztapiamy masło i je studzimy. Przesiewamy mąkę do miski, dodając proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz kawę zbożową. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
W drugiej misce miksujemy jajka z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Następnie delikatnie łączymy składniki. Do sypkich dodajemy płynna masę, I delikatnie mieszamy, dodając roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodajemy posiekaną czekolade i mieszamy delikatnie. Wykładamy masę na przygotowane wcześniej papilotki i wstawiamy do piekarnika na 20 min.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy muf finki. Ciastka oreo rozdzielamy.
Część bez kremu przecinamy na pół. Układamy na babeczkach, tworząc brwi.
Następnie układamy po dwie połówki z kremem, za pomocą draży robimy oczy oraz dziób.

muffinkowa sowa

Krem z dyni na ostro

28 października 2013

Składniki:

1 kg dyni pokrojonej w kostkę
400 ml mleczka kokosowego
pół papryczki chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g masła
sól i pieprz
ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry w proszku

Przygotowanie:

Siekany czosnek i cebulę. Podsmażamy na  maśle aż się zeszkli. Dodajemy posiekane, chili i pokrojoną w kostkę dynię i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion z mleczkiem kokosowym i gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i curry. Po ugotowaniu blend ujemy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.

Krem z dyni na ostro

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

25 października 2013

Dziś Międzynarodowy dzień makaronu, dlatego postanowiłam podać przepis na pyszny makron z łososiem i suszonymi pomidorami :)

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

ok. 200 g makaronu kokardki
300-400 g łososia
100 g suszonych pomidorów (w oliwie)
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 30%
kawałeczek  parmezanu

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Łososia myjemy, oczyszczamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w średnią kostkę. Rozgrzewamy patelnie z oliwą z suszonych pomidorów. Kroimy w drobno czosnek i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy chwilę tak aby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki. Na patelnie wkładamy łososia i smażymy przez około 3-5 min. W miedzy czasie kroimy na pól nasze pomidorki i wrzucamy na patelnię. Smażymy około 3-5 min. Wlewamy śmietanę i dusimy około 5 min. Makaron dodajemy do podsmażonych składników i dodajemy starty parmezan i dobrze mieszamy. Smacznego :)

Tarta ze świeżymi figami

13 października 2013

Dziś proponuję wam pyszną tartę ze świeżymi figami. Właśnie rozpoczął się sezon na figę, która zasypała bazarki, targi i supermarkety. Warto ten moment wykorzystać zarówno ze względu na cenę jak i na jej smak. Ja uwielbiam jeść figę i słuchać jak pestki strzelają mi w buzi- tak wiem brzmi to nie racjonalnie ale jak ja to właśnie lubię. Figa to owoc który można jeść na surowo, można ją piec i suszyć, ale ja najbardziej lubię ją taką świeżą i strzelającą.  Dlatego zrobiłam tartę ze świeżymi figami, która zniknęła bardzo szybko :) Czytaj więcej…