Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Muffinki z budyniem

8 stycznia 2014

muffinki z budyniem

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego, mocnego kakao
150 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy
mleko

Przygotowanie:

Gotujemy budyń w 1 1/2 szklance mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odstawiamy budyń do ostygnięcia.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Na początek przesiewamy mąkę dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Teraz powinniśmy połączyć wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i ostudzamy. Do suchych składników dodajemy płynne wystudzone masło, jajko i mleko. Całość mieszamy łyżką. Ciasto mamy już gotowe J Teraz układamy papilotki do muffinek w formie do pieczenia muffinek. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na dno papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie wystudzona masę budyniową i na koniec łyżkę ciasta. Foremka nie powinna być wypełniona po krawędź ciastem bo ciasto nam się wyleje z papilotki. Przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika na 20 min.

muffinki czekoladowe

Sałatka z tuńczykiem

30 grudnia 2013

Dziś przedstawiam bardzo szybki i łatwy przepis na sałatkę z tuńczykiem, którą uwielbia Franek. Sałatka nadaje się zarówno na szybką kolację jak i na sałatkę na różnego rodzaju przyjęcie. Czytaj więcej…

Carbonara

14 grudnia 2013

Składniki:

2 jajka
250 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego – pancetty)
300 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
30 g startego Parmezanu
sól morska do smaku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Na początek musimy sparzyć jajka, następnie wbijamy je do miseczki i roztrzepujemy widelcem.
Kroimy boczek w małą kostkę, usuwając twardą skórkę lub chrząstkę. W między czasie gotujemy wodę na makaron. I gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ważne aby makaron był al’dente . Odlewamy wodę, ale nie przelewamy makaronu wodą! Ważne aby makaron dodać na patelnie gorący.
Na patelnię wlewamy oliwę oraz boczek i smażymy na małym ogniu tak aby boczek się lekko stopił. Dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Całość smażymy około 20-30 sekund, tak aby czosnek nie stał się gorzki. Patelnie zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Następnie dodajemy starty parmezan, świeżo mielony pieprz i energicznie mieszamy.
Na koniec wlewamy jajka i mieszamy aby makaron pokrył się masą jajeczną. Uwaga jajka nie mogą się zsiąść tylko ma się zrobić delikatny kremowy sos. I gotowe J

carbonaracarbonara

Paluchy z szynką parmeńską

27 listopada 2013

Paluchy z ciasta francuskiego z szynką parmeńską to bardzo szybki sposób na przekąskę dla całej rodziny.

Paluchy z szynką parmeńska

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (jak dla mnie najlepsze jest w Biedronce lub Lidlu)
opakowanie szynki parmeńskiej lub serrano (kupuje w Biedronce)
około 50 g sera długo dojrzewającego (kupuje w Biedronce)
1 jajko

Przepis:
Ciasto francuskie kroję nożem do pizzy na paski około 3-5 cm. Następnie wyjmuję szynkę i owijam nią ciasto. Wygląda to trochę jak taki nie udany warkocz :) Na tarce do sera czyli takiej co ma bardzo drobne oczka ścieramy ser. Następnie rozbijamy jajko i roztrzepujemy. Pędzelkiem smarujemy każdy paluch i posypujemy serem. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 12 min. Smacznego

 

 

 

Sałatka z makaronem, dynią oraz gorgonzolą

21 listopada 2013

W związku z tym, że sezon na dynię nadal trwa postanowiałm dzisiaj podzielić się przepisem na sałatkę z dynią:)

Składniki:

  • makaron krótki np. świderki (polecam kolorowy)
  • 500 g dyni
  • 120 g boczku
  • 100 g gorgonzoli lub ser z niebieską pleśnią
  • 60 g rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 30 g rodzynek
  • 80 g mąki
  • olej arachidowy lub inny do smażenia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w 1 cm-ową kostkę. Osuszamy ręcznikiem kuchennym i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy delikatnie przewracając około 5-6 minut. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Lekko solimy.
Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie. Następnie wyjmujemy i osuszamy. Dwa typy octu mieszamy ze sobą i wkładamy do nich rodzynki. Znowu namaczamy przez 10 minut. Po tym czasie rodzynki łączymy z oliwą z oliwek.
W międzyczasie siekamy rukolę. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aby był chrupiący. Odstawiamy. Gorgonzolę także kroimy i wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski z rodzynkami i oliwą. Czekamy aż całkiem wystygnie. Gdy makaron będzie już zimny dodajemy posiekaną rukolę, podsmażony boczek, gorgonzolę oraz dynię. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dynia obtoczona w mące i usmażona jest tak dobra, że trudno się powstrzymać od podjadania mniam mniam.
Smacznego:)

sałatka z dyni sałatka z dyni

 

Placki z cukinii

7 listopada 2013

Placki z cukinii

Składniki:

1 mała cukinia ( ok 500 g )
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Myjemy cukinię i ścieramy ją na grubych oczkach wraz ze skórką. Obieramy cebulę i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. Starte warzywa solimy i mieszamy. Czekam, aż puszczą sok i odciskamy wodę. Do naszych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również jajko i mąkę. Całość doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką ciasto z cukinii i spłaszczamy je tak aby wyszedł ładny placuszek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.