Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Jagodzianki

5 sierpnia 2014

Jagodzianki

Unoszący się w domu zapach jagodzianek to jest coś co nasza rodzina uwielbia mhhh No może z lekka przesadziłam, bo zdecydowanie bardziej od zapachu lubimy je po prost zjeść :)

Składniki:

500 g mąki
25 g drożdży
100 g miękkiego masła
Pół szklanki cukru
2 jajka (nie mogą być prosto z lodówki)
2 żółtka (nie mogą być prosto z lodówki)
3/4  szklanki mleka

Nadzienie:
400g świeżych jagód
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru

 

 Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę do dużej miski i robimy wgłębienie. Do ¼ szklanki mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do wgłębienia w mące i przysypujemy mąką. Całość nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy masło, 2 jajka, 2 żółtka i cukier. Całość wyrabiamy dodając małym strumieniem ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto około 10 min, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i ładnie będzie odchodzić od ręki. Teraz formułujemy kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem i nakrywamy ściereczką na około godz.

W między czasie myjemy i osuszamy jagody. Mieszamy je z mąką i cukrem.  Przygotowujemy kruszonkę. Na patelnie kładziemy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy do utworzenia się kruszonki.
Wyrośnięte ciasto dzielmy na 12 części i do każdej nakładamy łyżkę jagód i zlepiamy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonkę. Jagodzianki pieczemy około 20 min.

 

Tarta kokosowa z leśnymi owocami

25 lipca 2014

Tarta kokosowa z leśnymi owocami

Składniki:

Spód:
– 120g mąki pszennej
– 50g wiórków kokosowych
– 30g cukru pudru
– 70g masła
– 1 łyżka zimnej wody
– szczypta soli

Krem:
– 250 ml śmietany kremówki
– 250 g mascarpone
– cukier puder wedle uznania

– maliny
– borówki

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski, dodajemy szczyptę soli i wiórki kokosowe.Dodajemy zimne masło i siekamy łącząc składniki. Dodajemy łyzkę wody i zagniatamy ciasto, tworząc kulkę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem formę i nakłuwamy widelcem ciasto. Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 20-25 min.
W między czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania lekkiego kremu. I wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Upieczony spód pozastawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy kremem ciasto i układamy owoce. Ciasto zostawiamy w lodówce jeszcze przez około 30 min.

 

 

Zielony koktajl

2 lipca 2014

zielony koktajl

Zielony koktajl to bomba witaminowa dla naszego organizmu i rozkosz dla naszych kubeczków smakowych. Uwierzcie mi ten koktajl jest boski :) a do tego taki prosty

Potrzebować będziesz:
– świeżej mięty
– natki pietruszki
– kilka listów świeżej bazylii
– sok jabłkowy
– banan
– pół cytryny

Przygotowanie:
Myjemy zioła. Do blendera wkładamy listki mięty, bazylii oraz  natki pietruszki (około 1/4 pęczka). Wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy obranego banana i zalewamy to szklanką soku jabłkowego. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smacznego :)

zielony koktajl

 

Rollsy z salami

11 maja 2014

rollsy

Przepis na szybką i smaczną kolację dla całej rodziny. Moja rodzina uwielbia  eksperymentować z ciastem francuskim. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:
ciasto francuskie (ja preferuje z Biedronki lub Lidla)
salami
ser żółty
jajko
sezam

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Następnie układamy salami (ilość wedle uznania) dodajemy słupek sera żółtego i wszystko zawijamy w rollsa.  Wykonujemy te czynności, aż skończy nam się ciasto :) Układamy rollsy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Smarujemy  pędzelkiem każdego rollsa jajkiem i posypujemy odrobiną sezamu. Tak przygotowane przekąski wkładamy do piekarnika na 13-15 min. Smacznego

Tarta gruszkowa

3 kwietnia 2014

Uwielbiam tarty, zarówno w postaci deseru jak i dania głównego. Dziś jednak przedstawię wam pyszną tartę gruszkową.

Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli
250 g mąki

Nadzienie:
4 gruszki
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
cukier waniliowy

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru

Przepis:

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem i solą na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy na gładka masę. Z ciasta formułujemy kulkę i owijamy folią następnie odstawiamy do lodówki na 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Formę na tatę smarujemy masłem i rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem ciasto i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
W między czasie przygotujemy kruszonkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier a po chwili mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką aż powstanie kruszonka. Zostawiamy do ostudzenia.
Obieramy gruszkę, usuwamy gniazda i kroimy na plasterki. Kremówkę ubijamy mikserem wraz z jajkami i cukrem waniliowym. Po 15 min. wyjmujemy ciasto. Układamy gruszkę na ostudzone ciasto i wylewamy pulchna masę na owoce. Całość posypuje przygotowana wcześniej kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 

tarta gruszkowa