Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Ciastka z witrażykiem

13 grudnia 2014

ciasteczka z witrażykiem
Składniki:

200 g mąki pszennej
110 g masła
100 g cukru
1 jajko
0,5 opakowania cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowe landrynki

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałeczki i łączymy masło z mąką. Najlepiej siekać nożem. Następnie dodajemy cukier biały i waniliowy. I dalej łączymy składniki. Na koniec dodajemy jajko i całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę i owijamy w folie. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Landrynki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Ja używałam jednakowych kolorów, ale można również mieszać kolory cukierków. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Po upływie czasu ciasto dzielmy na kawałki i rozwałkowujemy na 5 mm
Wykrawamy z ciasta kształty ciastek i pamiętajmy aby wykroić w ciastku kółeczko na witrażyk. Ja robie jeszcze dziurkę na tasiemkę, aby powiesić ciastka na choince, można je zrobić zwykłą rurką do picia. Układamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wsypujemy w kółeczko pokruszone landrynki. Ciastka pieczemy 10-12 min
ciastka z witrażykiem ciastka z witrażykiem
ciasteczka na choinkę

Śledź z marynowanymi warzywami

9 grudnia 2014

Nie da się ukryć, że święta zbliżają się wielkimi krokami. A co za tym idzie trzeba zacząć myśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym wigilijnym stole. Jestem zwolenniczką eksperymentowania w kuchni, ale nie zamierzam eksperymentować dzień przed wigilijną. Uwielbiam proste, szybkie przepisy, które będą wyglądały i smakowały wyśmienicie. Dlatego  już szaleje w mojej kuchni wypróbowując co chwilę nowe dania.
Na początek poszedł śledzik, bo bez niego nie ma świąt. Czytaj więcej…

Pieczone jabłko

30 listopada 2014

Mhhh soczyste pachnące jabłko, a w takiej postaci to skusi się każdy. Nie tylko Adam :) ale również przedszkolak, którego trudno jest namówić do zjedzenia owoców. Życzę smacznego, w odkrywaniu na nowo tego pysznego owocu. Czytaj więcej…

Tarta cytrynowa

4 listopada 2014

Tarta cytrynowa

Składniki:

120 g maki pszennej
50 g masła
25 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
120 g cukru brązowego
150 ml kremówki (30%)
sok z 2 cytryn
skórka z cytryn
1 białko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę przez sitko i dodajemy pokrojone masło. Całość siekamy i dodajemy cukier i dalej siekamy. Następnie dodajemy jajko, wodę, i cukier waniliowy . Ciasto mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Ciasto pieczemy 10 min następnie wyjmujemy ciasto i smarujemy je żółtkiem wstawiamy do piekarnika na 10 min.. W między czasie przygotowujemy nadzienie.
Do miski wbijamy 4 jajka + to które smarowaliśmy ciasto, wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta. Ścieramy skórkę z 2 cytryn i dodajemy do masy. Wyciskamy sok z cytryn i również wlewamy do masy. Następnie wlewamy kremówkę i dokładnie mieszamy.
Upieczone ciasto musimy ostudzić. Na ostudzone już ciasto wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Całość pieczemy prze 30 min.
W tym czasie przygotujemy mini beziki. Ubijamy na sztywna masę 1 białko z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy. Powinniśmy uzyskać gęsta pianę. Pianę przekładamy do szprycy. Na upieczonym cieście robimy mini beziki szprycą. I wstawiamy do piekarnika na 130 stopni na 50 minut.

Smacznego

 

Tarta cytrynowa

Konfitury z leśnych borówek

29 października 2014

Lato zamknięte w słoiczku, tak w jednym zdaniu można określić te wyjątkowe konfitury z leśnych borówek. Najlepiej smakują z gorąca herbatą w długie zimowe wieczory. Mhhh po prostu bajka… Czytaj więcej…

Ciasto czekoladowe

16 października 2014

Uwielbiam ciasta, a jeśli  jest to czekoladowe ciasto -to już bajka.  To przygotowuje się szybko, ale czeka się na nie całą noc :) ale za to z rana kawa z czekoladowcem mhhh niebo w gębie. Zapraszam na przepis. Czytaj więcej…