To bardzo lekka i zdrowa sałatka, a do tego bardzo efektowna i kolorowa. Czytaj więcej…
Sałatka z lazurem i granatem
8 kwietnia 2015Składniki:
2 garście mix sałat
2 gruszki
1 granat
150 g gorgonzola
garść prażonych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć orzechy i odstawiamy do wysunięcia. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, miód i cytrynę, zakręcamy i wstrząsamy do wymieszania się składników.
Obieramy gruszkę i kroimy ją na plasterki. Kroimy na pół granat i drewnianą łyżką uderzamy w skórkę grantu tak aby pestki wypadały na rękę.
Na talerzu układamy sałatę, plasterki z gruszki, kruszymy gorgonzolę i posypujemy sałatkę orzechami i granatem. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Sernik chałwowy
1 kwietnia 2015
Składniki:
Spód:
190 g ciastek kakaowych
2 łyżki masła
50 g kakaowej chałwy
Masa chałwowa:
300 g waniliowej chałwy
100 ml śmietanki kremówki 30%
100 ml mocnej kawy
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu
500 g mascarpone
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch ciasta:
200 g śmietany 12%
1 łyżka cukru wanilinowego
pokruszona chałwa
Przygotowanie:
Składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową.
Kruszymy waniliową chałwę i wkładamy ja do rondelka. Następnie dodajemy zaparzoną kawę i śmietankę kremówkę. Całość podgrzewamy na małym ogniu w celu rozpuszczenia się chałwy. I odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie przygotowujemy spód ciasta. Ciasteczka kruszymy wkładamy do malaksera, dodajemy 2 łyżki masła i kakaową chałwę. Całość rozdrabniamy na gładką masę. Wykładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm, uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni bez termoobiegu. I zabieram się za przygotowanie masy serowej.
Twaróg mielę i dodaje do niego serek mascarpone, szklankę cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość miksuję na małych obrotach i dodaje po jednym jajku i miksuję. Na koniec dodajemy ostudzoną masę chałową. I mieszamy. Masę wylewamy na spód ciasta i wstawiamy do piekarnika na 15 min. i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy wierzch ciasta. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Smarujemy upieczone ciasto masą śmietanową i wstawiamy do piekarnika na 15 min w 120 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika stopniowo, aby ciasto nie opadło. Ja uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto w piekarniku o po kilku minutach otwieram szerzej itd. Po wystudzeniu zdjąć obręcz, posypać pokruszoną chałwą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
23 lutego 2015Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Mamy, które zaglądają na naszą stronę wiedzą, że ja i moja rodzina jesteśmy wielkimi łasuchami. Tak więc chyba nikogo nie zdziwi fakt, że proponuję wam dziś kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem proponuję wam drożdżowe ciasto z serem i kruszonką. Czytaj więcej…
Jogurt grecki z chałwą
6 stycznia 2015Ten prosty i nie drogi deser podbił serca moich domowników :) Robię go bardzo często.. po prostu uwielbiam ten smak…. Czytaj więcej…
Śledzie z suszonymi pomidorami
14 grudnia 2014Dziś polecam wam przepyszne na śledzie z suszonymi pomidorami. To łatwy i doskonały przepis na święta Bożego Narodzenia. Czytaj więcej…