Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Sok z fenkuła

9 czerwca 2015

sok z fenkuła

Lato pełne jest zapachów i smaków, aż żal nie korzystać z darów natury i nie szaleć w kuchni. Wszyscy doskonale wiemy, że soki to bomby witaminowe które możemy przemycić naszym dzieciom. Ja robię to regularnie, choć nie mogę narzekać na swoje dzieci- one wprost uwielbiają owoce. Czytaj więcej…

Beza z truskawkami

6 czerwca 2015

Delikatna jak obłok, krucha i słodka taka powinna być idealna beza. Z dodatkiem śmietany i soczystych letnich truskawek. Niebo w gębie. Czytaj więcej…

Krem z marchwi z nutą pomarańczową

21 maja 2015

zupa marchewkowa
Moje dzieci uwielbiają różnego rodzaju zupy krem, mają nawet na nie swoja własna nazwę- np. pomarańczowa zupa grzankowa. A dzisiejszą inspiracją do tej zupy była pustka w lodówce :) czy wam też zdarza się, że w waszej lodówce jest tylko kilka marchewek i światło? Jeśli tak zapraszam do gotowania, zrobimy coś z niczego. Czytaj więcej…

Koktajl z gruszki krokodyla

13 maja 2015

Zielony koktajl często zastępuje mi jeden posiłek, a dobrze przygotowany może być bardzo sycący. W naszym domu taki koktajl piję nie tylko ja ale też moja 2,5 letnia córeczka, która po każdym łyku mówi „mhh pychotka”. Czytaj więcej…

Śledzie z cytrynowo-korzenną nutą

6 maja 2015

śledzie z przyprawami korzennymi

Nie jestem fanką śledzi, ale mój mąż niestety tak :) Uwielbia śledzie pod każdą postacią i zaraża tym również nasze dzieci. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak tworzyć dla niego coraz to nowsze przepisy. Przyznam wam się, że te śledziki wyszły mi doskonale. Mają bardzo delikatną cytrusową nutę i wspaniały korzenny smak. Zapraszam do skosztowania Czytaj więcej…

Sałatka z cukinii

21 kwietnia 2015

 

sałatka z cukinni

Składniki:
mix sałat
cukinia
ser gorgonzola
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
musztarda Dijon
pieprz, sól

Przygotowanie:
Sałaty układamy na talerzu. Myjemy cukinie i kroimy na cieniutkie plastry (ja użyłam obieraczki do warzyw). Smarujemy odrobiną oliwy patelnie grillową i układamy na niej plastry cukinii.  Smażymy z dwóch stron po kilka minut, aby stracić smak surowego warzywa. Usmażoną cukinię układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz i układamy na sałacie. Następnie układamy porwany na kawałki ser gorgonzola. Na suchej patelni prażymy orzechy i dodajemy do sałatki.
Teraz tworzymy winegret. 3 łyżki oliwy wlewamy do szklanki dodajemy łyżeczkę musztardy, pieprz i sol do smaku i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem i gotowe.

sałatka z orzechami włoskimi sałatka z serem pleśniowym