W lato mogłabym jeść na okrągło owoce i warzywa od rana do nocy. Lekkie i zdrowe, pełne witamin uśmiechają się do mnie od rana. Uwielbiam lato! Czytaj więcej…
Feta z truskawkami
1 lipca 2015Sałatki mają to do siebie, że nie potrzeba dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Wystarczy mieć odpowiednie składniki i szalejemy do woli. Ja odkryłam właśnie łączenie składników, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują, ale uwierzcie mi na słowo, albo nie lepiej sami spróbujcie. Ta sałatka to niesamowite doznania smakowe. Czytaj więcej…
Arbuz z kolendrą
25 czerwca 2015
Sałatka arbuzowa z kolendrą to nie tylko orzeźwienie w upalne dni, to przede wszystkim bomba witaminowa dla naszego organizmu
Lekka sałatka z arbuzem
24 czerwca 2015Lato sprzyja diecie oraz zdrowemu dożywianiu. Nie ma nic lepszego od świeżych owoców i warzyw jakie możemy znaleźć na lokalnych bazarkach. Dziś proponuję bardzo lekką sałatkę w sam raz dla wszystkich mam dbających o linię.
Truskawkowe szaleństwo
22 czerwca 2015Czy jest ktoś kto nie lubi truskawek?! Chyba nie, przynajmniej ja nie znam takiej osoby. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, a teraz odkryłam sałatki z tym cudownym owocem. To wspaniałe połączenie słodkich soczystych truskawek z kwaśnym granatem oraz ostrą rukolą. To istna bomba witaminowa , która wspaniale działa na nasz organizm. Do dzieła. Czytaj więcej…
Galaretka truskawkowa
10 czerwca 2015Składniki:
1kg truskawek (mogą być również mrożone)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z limonki (może być również cytryna)
30g. żelatyny
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i je myjemy. Następnie kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy dopóki truskawki się nie rozpadną i uzyskają konsystencję jak do dżemu. Przecieramy przez sitko. W między czasie wsypujemy żelatynę do rondelka z wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 min. Po tym czasie gotujemy żelatynę na małym ogniu aż się rozpuści. Dodajemy do niej cukier, który tez musi się rozpuścić. Dodajemy sok z limonki. Całość łączymy z sokiem z truskawek i wlewamy do formy. Pamiętajmy usnąć powstałą pianę ze względów estetycznych. Całość odstawiamy do stężenia. Smacznego