Kategoria

Kuchnia Niemowlaka

Cielęcina z kaszą jaglaną

1 października 2013

Składniki:

20 g cielęciny
1 marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
2 łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka masła

Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy. Do małego garnuszka z wodą wrzucamy mięso i gotujemy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.W oddzielnym garnuszku gotujemy warzywa z masełkiem. Kasze jaglaną dokładnie płuczemy i sparzamy wodą aby nie była gorzka. Następnie wrzucamy ją do wody gdzie gotują się warzywa. Wody powinno być dwa razy więc niż kaszy (jeśli mamy 2 łyżki kaszy to wody powinno być nie mniej niż około 4-6 łyżek). Kaszę gotujemy około 15-20 min tak aby kasza wchłonęła całość wody. Następnie zdejmujemy z ognia kasze z warzywami i przykrywamy przykrywką na około 20 min. Ugotowane mięso i warzywa z kaszą rozdrabiamy na małe kawałki lub blendujemy. Smacznego :)

cielęcina z kaszą jaglana dla niemowląt

Kaszka kukurydziana z brzoskwiniami i bananami

22 września 2013

Kaszka kukurydziana z brzoskiwniami i bannanmi

Składniki:
1 banan
1 brzoskwinia
2 łyżki kaszki kukurydzianej
woda

Przygotowanie:
Do zimnej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy. Cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Gdy kasza zacznie bulgotać, trzeba ja pogotować jeszcze około 5 min. W między czasie myjemy i obieramy brzoskwinie. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy obranego i pokrojonego banana. I miksujemy owoce. Zmiksowane owoce dodajemy do kaszki i podajemy maluchowi :) Smacznego

 

Kisiel malinowy

21 września 2013

Jak zdrowe i dobre są maliny nie trzeba chyba nikogo przekonywać.  Dziś przedstawię wam przepis na kisiel malinowy dla niemowląt i przedszkolaków. Chociaż tak naprawdę ten pyszny kisiel może jeść każdy :) Czytaj więcej…

Zupka dyniowa

14 września 2013

Sezon na dynie dopiero się zaczyna, tak więc dziś zaproponuję wam zupkę dyniowa dla niemowląt. Dynie można podawać maluchom już od 5 miesiąca życia. Jest ona niskokaloryczna i bardzo smaczna. Czytaj więcej…

Biszkopty z brzoskwniami i bananem

9 września 2013

Składniki:
1 słodka brzoskiwnia
1 banan
4-6 biszkoptów

Przygotowanie:
Myjemy brzoskwinie i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy banana i kroimy na małe kawałki. Owoce z biszkoptami wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli konsystencja papki jest za rzadka dodajemy jeszcze biszkopty.

biszkopty z brzoskwiniami i bananami

Brzoskwinie z sucharkami

1 września 2013

Brzoskwinie z sucharkami

Składniki:
1 dojrzała brzoskwinia
kilka małych sucharków

Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do blendera i dodajemy kilka sucharków. Całość miksujemy. Jeśli konsystencja deserku jest zbyt płynna wystarczy dodać jeszcze sucharki. I gotowe.