Przygotowanie domowej galaretki zawsze kojarzyło mi się z długim i męczącym procesem, a wcale tak nie jest. Taki deser jest niezwykle smaczny i bardzo zdrowy :) Czytaj więcej…
Jagodzianki
5 sierpnia 2014Unoszący się w domu zapach jagodzianek to jest coś co nasza rodzina uwielbia mhhh No może z lekka przesadziłam, bo zdecydowanie bardziej od zapachu lubimy je po prost zjeść :)
Składniki:
500 g mąki
25 g drożdży
100 g miękkiego masła
Pół szklanki cukru
2 jajka (nie mogą być prosto z lodówki)
2 żółtka (nie mogą być prosto z lodówki)
3/4 szklanki mleka
Nadzienie:
400g świeżych jagód
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do dużej miski i robimy wgłębienie. Do ¼ szklanki mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do wgłębienia w mące i przysypujemy mąką. Całość nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy masło, 2 jajka, 2 żółtka i cukier. Całość wyrabiamy dodając małym strumieniem ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto około 10 min, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i ładnie będzie odchodzić od ręki. Teraz formułujemy kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem i nakrywamy ściereczką na około godz.
W między czasie myjemy i osuszamy jagody. Mieszamy je z mąką i cukrem. Przygotowujemy kruszonkę. Na patelnie kładziemy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy do utworzenia się kruszonki.
Wyrośnięte ciasto dzielmy na 12 części i do każdej nakładamy łyżkę jagód i zlepiamy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonkę. Jagodzianki pieczemy około 20 min.
Ryż z borówkami
4 sierpnia 2014Ostatnio bardzo zaniedbałam blog, ale jucz nadrabiam zaległości. Dziś przedstawię wam przepis na szybki i smaczny podwieczorek dla naszych maluchów. Czytaj więcej…
Tarta kokosowa z leśnymi owocami
25 lipca 2014Składniki:
Spód:
– 120g mąki pszennej
– 50g wiórków kokosowych
– 30g cukru pudru
– 70g masła
– 1 łyżka zimnej wody
– szczypta soli
Krem:
– 250 ml śmietany kremówki
– 250 g mascarpone
– cukier puder wedle uznania
– maliny
– borówki
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski, dodajemy szczyptę soli i wiórki kokosowe.Dodajemy zimne masło i siekamy łącząc składniki. Dodajemy łyzkę wody i zagniatamy ciasto, tworząc kulkę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem formę i nakłuwamy widelcem ciasto. Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 20-25 min.
W między czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania lekkiego kremu. I wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Upieczony spód pozastawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy kremem ciasto i układamy owoce. Ciasto zostawiamy w lodówce jeszcze przez około 30 min.
Kisiel morelowy
24 lipca 2014Morele możemy podawać maluchom od 7 miesiąca życia, zachęcam was do przygotowania bardzo prostego podwieczorka dla maluszka.
Potrzebować będziemy:
około 350 g moreli
około 1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
cukier- według uznania
Przygotowanie:
Morele myjemy i usuwamy pestki. Gotujemy szklankę wody i wrzucamy morele z cukrem. Owoce gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Następnie przesiewamy przez sitko owoce, aby usunąć miąższ i skórki owoców. Owoce przekładamy do małego garnka i stawiamy na małym ogniu. W między czasie rozpuszczamy w pól szklance wody łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do soku z owoców. Szybkim ruchem mieszamy, aż zgęstnieje. Gotowe
Lody malinowe
23 lipca 2014Szybki i łatwy przepis na lody malinowe Czytaj więcej…