Królika możemy podawać dzieciom od 6 miesiąca. Jest to mięso, które ma bardzo dużo wartości odżywczych do tego jest delikatne, lekkostrawne i co ważne bardzo można je podawać dzieciom skłonnym do alergii. A zatem do gotowania drogie mamy.
Składniki:
1 lub 2 mniejsze marchewki
1 korzenień pietruszki
1 łyżeczka masła
1 ziemniak
około 20-30g królika
Przygotowanie:
Obieramy warzywa. Myjemy królika i gotujemy go w oddzielnym garnku. Kroimy w kostkę warzywa i wrzucamy je do drugiego rondelka. Dodajemy masełko i gotujemy około 15-20 min. aż warzywa będą miękkie. Królika gotujemy około 30-40 min, tak aby mięsko było miękkie. Następnie wyjmujemy mięso i rozdrabniamy je usuwając przy tym ewentualne małe kosteczki lub żyłki. Warzywa wraz z mięsem (możemy również włożyć świeżą natkę pietruszki lub koperek) wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji dla naszego dziecka. I gotowe smacznego maluszki.