Wiecie, że kocham dobrze zjeść, ale również uwielbiam przepisy w których nie muszę się wysilać. Te szaszłyki to istny fenomen, nie dość, że są banalnie proste, są obłędnie pyszne i wyglądają nieziemsko. Macie ochotę?
Składniki:
600 g krewetek królewskich ja kupiłam mrożone
świeży ananas ale może być również z puszki
Przygotowanie:
Ja kupiłam mrożone krewetki i włożyłam je na noc do lodówki w celu rozmrożenia. Ananasa kroimy w plastry i odcinamy skórkę, a potem kroimy w cząstki (uważaj na środek ananasa, to usuwamy). Na patyki szaszłykowe nabijaj na przemian krewetki i pokrojonego ananasa. Smaż na grillu przez około 5-7 minut.
Ja przygotowałam do szaszłyków jeszcze cudowne chutney ananasowe:
Składniki chutney:
połówka świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę lub z puszki.
2 łyżki wody
łyżka octu winnego
5 łyżki cukru brązowego
sok z limonki
starta skórka z limonki
łyżeczka ziaren kolendry
Przygotowanie:
Pokrojony ananas zblendowałam i włożyłam do rondelka. Na suchą patelnię wsypałam ziarna kolendry i zrumieniłam je. Do moździerza wsypałam zrumienione ziarna kolendry i rozgniotłam.
Do rondelka dodajemy kolejne składniki: ocet, wodę, cukier brązowy, skórkę z limonki i sok oraz ziarna kolendry. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min. Chutney powinien mieć gęstą konsystencję.