Wiosenny krem z zielonego groszku

23 kwietnia 2018

Krem z zielonego groszku przygotowuję się niezwykle szybko. Zielony groszek dostarcza nam mnóstwo witamin które pozwalają organizmowi prawidłowo funkcjonować na wielu płaszczyznach. Krem z zielonego groszku to idealna wiosenna zupa dla zabieganych kobiet.

Piękna pogoda rozgościła się u nas na dobre, a to oznacza tylko jedno. Mnóstwo warzyw i owoców na naszych bazarkach i targach. Wspaniałe kolory i zapachy zachęcają nas do kupowania i gotowania smacznych potraw.

Dziś zatem serwuję wam krem z zielonego groszku, który wygląda bardzo niepozornie poprzez swoje malutkie kuleczki. Ale to właśnie w nich kryję się cała moc i tajemnica smaku. Zielony groszek przez wiele osób nie lubiany, a przez inne kochany- ja znajduję się w tej drugiej grupie. Uwielbiam jeść go na surowo. Odchylać łupinkę i wyjadać słodkie zielone kuleczki, oczywiście nie mogłam się oprzeć przy gotowaniu i oczywiście podjadłam solidna porcję groszku.  Samo przygotowanie kremu z zielonego groszku nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności, a sam krem potrafi zaskoczyć nas w smaku. Zatem do dzieła!

Składniki:

600 g świeżego zielonego groszku
1 por
3 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
650 ml wody
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
jogurt grecki do podania
sól i pieprz

Przygotowanie:

Na początek obieramy szalotkę i kroimy w kosteczkę, podobnie robimy z czosnkiem. Cebulę i czosnek wrzucamy do garnka z oliwą i podsmażamy przez około 2-3 minut. Następnie bierzemy pora i odcinamy zieloną część, będziemy wykorzystywać tylko białą jego część. Kroimy pora i wrzucamy go do garnka. Po podsmażeniu dolewamy wodę i gotujemy.  Groszek obieramy z łupinek i wrzucamy go do gotującej się wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i gotujemy około 8-10 minut. Na koniec wrzucamy miętę i blendujemy zupę. Na koniec dodajemy kleks z jogurtu greckiego i gotowe.

 

You Might Also Like