Krem z białego brokuła

17 stycznia 2016

Ostatnio gdy wracałyśmy z przedszkola i zalewałam swoją córkę pytaniami, co było w przedszkolu, w się się bawiła i co jadła na obiad. A ona na jednym wdechu opowiadało co działo się w przedszkolu i, że jadła zupę brokułową, ale z popsutego brokuła. Co?! Ale, że z popsutego? Boli Cię brzuszek- pytam. Nieee- kręciła przecząco głową. Jadłam zupę z białego brokuła, a Ty robisz z zielonego. No tak biały brokuł, według mojej córki to popsuty brokuł. Także, ten tego zapraszam was na krem z białego brokuła.

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

zaupa kalafiorowa
Składniki:
kalafior (może być również mrożony)
cebula
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
łyżka oliwy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy cebulę. Do zeszklonej cebulki dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy umyty i podzielony na różyczki kalafior do garnka. Wlewamy bulion i gotujemy około 20-30 min do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i blendujemy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.


krem z kalafiora

You Might Also Like