O tym, ze moje dzieci lubią zupy krem napewno już wiecie, dlatego u nas królową zup jest zupa- grzankowa. Dla moich dzieci inne zupy mogą nie istnieć, najważniejsze aby w zupie były grzanki i aby była gęsta. No i tu ich wymagania co do zup grzankowych się kończą, a zaczyna się moja inwencja twórcza. Jednym z lepszych warzyw do kremowych zup jest marchew, którą możemy podawać na ostro, słodko, a także możemy ją upiec. Moja dzisiejsza propozycja to krem z marchwi z delikatną cytrusowa nutą. Naszym hitem jest również krem z pora
Składniki:
2 litry buliony warzywnego
1 kg marchwii
50 g masła
1 celbula
pomarańcza
szczypta mielonego imbiru
pieprz i sól
Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. W garnku rozpuszczamy masło. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Pomarańczę musimy sparzyć i zetrzeć na tarce. Do garnka wrzucamy marchew, skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy świeży sok. Dodajemy szczyptę imbiru i całość zalewamy bulionem. Gotujemy tak około 20-30 min, aż do miękkości warzyw. Zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z grzankami.
7 komentarzy
Uwielbiam ten krem mam bardzo podobny przepis. Zdjęcia jak zawsze apetyczne
Dziękuję :)
Ja też jestem fanką zup-krem. Dzieciom też na razie gotuję takie na gęsto.
Moje ulubione to brokułowa, krem z soczewicy oraz dyniowa z imbirem i odrobiną marchewki.
Nie jestem fanką dań obiadowych na słodko. Ale z myślą o Fasolakach zrobię, przetestuję i sama spróbuję :)
Nie jadłam kremu z soczewicy. Masz przepis?
Zupy krem – moja miłość.
Kiedyś nie jadałam zup w ogóle, bo uznałam, że to nie jest pełnoprawny posiłek, niby jesz, ale nie jesz i się nie najesz. Ale odkąd odkryłam różnego rodzaju kremy, zupełnie zmieniło mi się myślenie. Osobiście uwielbiam krem z dyni, z marchwi też już próbowałam, ale nie z pomarańczą, więc dzięki za inspirację. :)
U nas zupy krem królują :) spróbuj z dodatkiem pomarańczy