Kisiel morelowy

24 lipca 2014

Morele możemy podawać maluchom od 7 miesiąca życia, zachęcam was do przygotowania bardzo prostego podwieczorka dla maluszka.

Potrzebować będziemy:
około 350 g moreli
około 1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
cukier- według uznania

Przygotowanie:

Morele myjemy i usuwamy pestki. Gotujemy szklankę wody i wrzucamy morele z cukrem. Owoce gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Następnie przesiewamy przez sitko owoce, aby usunąć miąższ i skórki owoców. Owoce przekładamy do małego garnka i stawiamy na małym ogniu. W między czasie rozpuszczamy w pól szklance wody łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do soku z owoców. Szybkim ruchem mieszamy, aż zgęstnieje. Gotowe

 

Kisiel morelowy

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Mom on top 17 sierpnia 2016 at 04:31

    Super! Uwielbiam morele :)

  • Reply Save the Magic Moments 16 sierpnia 2016 at 10:38

    Ja robię kisiel na bazie owocowych słoiczków Gerbera, czy co tam mam pod ręką, a zimą domowego syropu lub mrożonych owoców :) Jednak nie dodaję cukru. OWoce mają w sobie wystarczająco dużo fruktozy :)

    • Reply OkiemMamy.pl 16 sierpnia 2016 at 20:42

      Super opcja z tymi słoiczkami. Nie wpadłabym na to :) Ja też staram się nie dodawać cukru, ale różnie bywa z owocami czasami trafimy na mniej dojrzałe :) ale można cukier zastąpić np. syropem z agawy

  • Reply Bożena Jędral 16 sierpnia 2016 at 10:03

    Uwielbiam domowe kisiele, nie robiłam jednak nigdy z morelą, dzieciakom na pewno posmakuje.

  • Leave a Reply