Morele możemy podawać maluchom od 7 miesiąca życia, zachęcam was do przygotowania bardzo prostego podwieczorka dla maluszka.
Potrzebować będziemy:
około 350 g moreli
około 1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
cukier- według uznania
Przygotowanie:
Morele myjemy i usuwamy pestki. Gotujemy szklankę wody i wrzucamy morele z cukrem. Owoce gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Następnie przesiewamy przez sitko owoce, aby usunąć miąższ i skórki owoców. Owoce przekładamy do małego garnka i stawiamy na małym ogniu. W między czasie rozpuszczamy w pól szklance wody łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do soku z owoców. Szybkim ruchem mieszamy, aż zgęstnieje. Gotowe
6 komentarzy
Super! Uwielbiam morele :)
Ja robię kisiel na bazie owocowych słoiczków Gerbera, czy co tam mam pod ręką, a zimą domowego syropu lub mrożonych owoców :) Jednak nie dodaję cukru. OWoce mają w sobie wystarczająco dużo fruktozy :)
Super opcja z tymi słoiczkami. Nie wpadłabym na to :) Ja też staram się nie dodawać cukru, ale różnie bywa z owocami czasami trafimy na mniej dojrzałe :) ale można cukier zastąpić np. syropem z agawy
Absolutnie :) albo miodem przy starszym dziecku :) czy czym, kto woli :)
Uwielbiam domowe kisiele, nie robiłam jednak nigdy z morelą, dzieciakom na pewno posmakuje.
Jest pyszne :)