Kisiel malinowy

21 września 2013

Jak zdrowe i dobre są maliny nie trzeba chyba nikogo przekonywać.  Dziś przedstawię wam przepis na kisiel malinowy dla niemowląt i przedszkolaków. Chociaż tak naprawdę ten pyszny kisiel może jeść każdy :)

Kisiel malinowy

Składniki:

garść malin
około 1 szklanki wody najlepiej przefiltrowanej lub mineralnej
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Maliny myjemy i przebieramy. W małym garnuszku gotujemy 1/2 szklanki wody. Maliny przecieramy przez sitko. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę  mąki ziemniaczanej  i zalewamy pozostałą woda i energicznie mieszamy. Powstały sok z malin dodajemy do gotującej się wody. Następnie dolewamy małym strumieniem wodę z mąką cały czas mieszając. Całość mieszkamy do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki i czekamy aż lekko przestygnie. Smacznego

 

 

 

 

 

You Might Also Like