Sezon czereśniowy za chwilkę się skończy, więc koniecznie zróbcie swoim maluchom ten pyszny deserek jakim jest kisiel. Zazwyczaj mamy gotują kisiel z torebki, bo tak jest szybciej. Ok może przygotowanie tego deseru nie zajmuje to 5 min, ale za to nigdzie nie kupicie w torebce takiego smaku! A więc do dzieła.
Składniki:
szklanka wypestkowanych czereśni
150 ml wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Gotujemy 100 ml wody. Czereśnie umyj, wyjmij pestki i wrzuć do wrzątku. Powinny się gotować około 10-15 min. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko (aby nie było skórek). Odmierzamy 50 ml wody w szklance i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aż mąka się rozpuści, następnie wlewamy wodę z mąką do soku z czereśni. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Całość musi się zagotować. I mamy gotowy kisiel z czereśni :)
4 komentarze
Podoba mi sie ten przepis. Od którego miesiąca można podawać taki kisiel?
Czereśnie podajemy maluchom po 8 miesiącu, tak wiec kisiel z czereśni również :)
Zrobiłam i jestem zachwycona:) przepyszny! Nie wiedziałam, że kisiel można tak prosto przyrządzić. Spróbowałam też zrobić kisiel z agrestu, wyszedł dobry, ale bez cukru się nie dało… W każdym razie dzięki!
Cieszę się bardzo :) z każdych owoców da się szybko i łatwo przygotować kisiel. I tak naprawdę nie wymaga to od nas dużego wysiłku, a smak jest niepowtarzalny :)
Chyba też skuszą się na agrestowy kisiel w końcu mamy sezon :)