Imbirowy jogurt

16 lutego 2016

Imbir od zawsze kojarzył mi się z sushi i lekko perfumowanym zapachem. Kiedyś właśnie spróbowałam marynowanego imbiru i miałam wrażenie, że wypiłam flakonik tanich perfum.  Bleee. Nigdy więcej nie chciałam przełamać się i skosztować. Z kolei mój mąż lubi imbir, a najbardziej wchodzi mu imbirowa rozgrzewającą herbatka podczas ostrego przeziębienia.

I właśnie przeziębienie było inspiracją do zrobienia tego jogurtu. W końcu ta cudowna roślina ma mnóstwo właściwości. Rozgrzewa przy przeziębieniu, jest przeciwzapalną rośliną, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, regularne stosowanie imbiru zmniejsza dolegliwości migrenowe, zwiększa koncentrację czy nawet zmniejsza bóle menstruacyjne. To co przekonałam was do jogurciku?

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

Składniki:

mały jogurt naturalny
łyżeczka tartego imbiru

Przygotowanie:

Imbir obrać i zatrzeć na tarce. Dodać do jogurtu i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

 

jogurt imbirowy domowy jogurt jogurt na śniadanie

 

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply Mom on top 26 października 2017 at 16:48

    Muszę spróbować :)

  • Reply Quanna 19 lutego 2016 at 18:15

    Ja bardzo lubię herbatę z imbirem i pomarańczą :) Ale jogurt to nowość, a brzmi ciekawie !

  • Reply Margotka 18 lutego 2016 at 21:27

    Ja również spróbuję, akurat imbiru mam pod dostatkiem :)

  • Reply Ilona 18 lutego 2016 at 21:27

    imbir jest bardzo aromatyczny i średnio mi podchodzi, ale jogurt brzmi ciekawie

  • Reply Lulanka 18 lutego 2016 at 20:08

    Herbatę z imbirem piłam, ale jogurtu jeszcze nie,jadłam muszę spróbować :)

  • Reply Bożena 17 lutego 2016 at 11:49

    Uwielbiam imbir, dodaję do herbaty, ziół, wina grzanego, dań mięsnych i warzywnych, do zup i sałatek,a le do jogurtu nie dawałam, wypróbuję.

    • Reply Esencja 17 lutego 2016 at 23:59

      Dokładnie tak jak ja. Ja również wypróbuję. Takie proste, a ciekawe.
      Piękne zdjęcia.

      • Reply Ania 18 lutego 2016 at 08:00

        Dzięki :) i polecam

    • Reply Ania 18 lutego 2016 at 08:00

      Jesteś imbirowa specjalistka, więc powinnaś wypróbować

  • Reply Marta K 17 lutego 2016 at 11:40

    To prawda imbir ma wielką moc jeśli chodzi o sprawy lecznicze, a mam wrażenie, że stał się nieco zapomniany.
    Sama chętnie spróbuje tego jogurtu :)

    • Reply Ania 18 lutego 2016 at 08:02

      W naszej kuchni mało jest wykorzystywany, a ma ogromną moc. Warto więc czerpać to co daje nam natura.

  • Reply Gulbaska 17 lutego 2016 at 11:33

    Ja ostatnio przeprosiłam się z imbirem. A jogurty też w domu mam… Czas wypróbować :-P

    • Reply Ania 18 lutego 2016 at 08:02

      Jest odświeżający, rozgrzewający a przy tym delikatny. Warto próbować

    Leave a Reply