Tworząc ten wpis zastanawiałam się kiedy będziecie mieli mnie dość za moją monotematyczność, ale co mi tam mam jeszcze sporo przepisów z dyni. Dziś lekka kanapeczka z pieczoną dynią otulona słodkim sosem.
Składniki:
pieczywo
masło do posmarowania pieczywa
szpinak baby
pieczona dynia (tu znajdziesz jak upiec)
ser feta
sok wyciśnięty z pomarańczy lub sok pomarańczowy
łyżeczka miodu
imbir w proszku
Przygotowanie:
Na początku przygotowuje sos. Sok z pomarańczy wlewam do rondelka, dodaję łyżeczkę miodu i imbir. Całość gotuje około 10 min aby sos miał gęstsza konsystencję i odstawiam do wystygnięcia.
Pieczywo smarujemy masłem i wkładamy do tostera lub opiekamy na patelni grillowej. Upieczona i wystudzoną dynie kroimy w kosteczkę. Na grzance układamy szpinak, dynie, posypujemy pokruszą fetą i polewamy sosem. Mhhh pychotka.