W ostatnim czasie powstają jak grzyby po deszczu prawdziwe burgerownie. Ja nie znam osoby, która nie skusiłaby się na pysznego burgera.
Soczysta wołowina podana w ciepłej chrupiącej sezamowej bułce z dodatkiem świeżych warzyw mhhh pychotka.
Składniki:
– 500 g wołowiny (ja mieszam polędwice z łopatką lub antrykotem)
– cebula
– jajko
– 2 łyżki ostrej musztardy
– pieprz i sól do smaku
– bułki na hamburgery z sezamem
– liście sałaty
– pomidor
– czerwona cebula
– keczup
– majonez
Przepis:
Myjemy i kroimy warzywa na plasterki. Następnie mięso myjemy i mielmy w maszynce lub blenderze. Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy cebulę do zmielonego mięsa wraz z jajkiem, musztardą, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich kotlety. W między czasie rozgrzewamy patelnie (najlepiej jak będzie to patelnia grillowa).
Kolety można posmarować olejem aby nie przywierały do patelni. Układamy na patelni i smażymy 3-5 min z każdej strony.
Bułki należy przekroić na połówki i opiec w tosterze lub włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku. Przygotowane ciepłe bułki smarujemy majonezem, kładziemy burgera, sałatę, plastry pomidora, cebuli i całość polewamy keczupem. Gotowe. Smacznego