Uwielbiam ciasta, a jeśli jest to czekoladowe ciasto -to już bajka. To przygotowuje się szybko, ale czeka się na nie całą noc :) ale za to z rana kawa z czekoladowcem mhhh niebo w gębie. Zapraszam na przepis.
Składniki:
Na ciasto:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
175 g drobnego cukru
5 jajek
1 łyżka kakao
Mus:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
3 jajka
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia smaruję masłem.
W małym garnuszku roztapiam masło z połamaną gorzką czekoladą. Następnie odstawiam do ostudzenia. W między czasie miksuję 5 żółtek z 1 łyżeczką kakao i wlewam do ostudzonej czekolady z masłem.
Ubijam białka, które mi pozostały na sztywną pianę. Dodaję pomału cukier i dalej miksuję.
Piana musi być sztywna i błyszcząca. Do masy czekoladowej dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Całą masę wylewam na formę i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 25 min. Po upieczeniu musimy ostudzić ciasto, ale nie wyjmujemy go z formy. W między czasie przygotowujemy mus.
Mus przygotowujemy analogicznie jak ciasto. W małym garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą. Studzimy. Miksujemy 3 żółtka z 2 łyżeczkami kakao. Dodajemy żółtka do masła z czekoladą. Ubijamy białko i dodajemy cukier. Następnie dodaje białka do masy czekoladowej i delikatnie mieszam. Rozpuszczam żelatynę i wystudzoną dodaję do musu. Delikatnie mieszam aby piana nie opadła za bardzo. Wylewam mus na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiam ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego.