Jak przygotować samodzielnie bubble tea? To jest naprawdę banalnie proste. Najważniejsze abyś miała duże kulki tapioki, ale to możesz kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata, spokojnie znajdziesz je w hipermarkecie. Tapioka to produkt skrobiowy i otrzymuje się go z manioku. W Afryce i Azji to bardzo popularna roślina podobnie jak u nas ziemniak tylko wykorzystuje się go najczęściej w deserach. Tapioka to białe kuleczki, które po zagotowaniu robią się przezroczyste i świetnie wyglądają w szklance. Smak tapioki jest neutralny czyli tak naprawdę smak możemy sobie sami wyczarować mocząc kulki w syropach do kawy, wodzie z miodem czy cukrem. No to co zapraszam na moją pierwszą i napewno nie ostatnią bubble tea.
Składniki:
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy kulki tapioki, zalewamy chłodną herbatą i dodajemy mleko. Proporcje mleka i herbaty według upodobań. Ja robię 3/4 do 1/4 mleka. Buuble tea najlepiej pić przez gruba słomkę.
11 komentarzy
Wygląda pysznie :)
Pysznie wygląda, przepis banalny, koniecznie muszę zrobić :D
Dziękuję :)
A ja sobie właśnie ostatnio kupiłam taki kubek i zastanawiam się, co w nim zrobić ;)
Teraz już wiesz! Zdobądź jeszcze tapiokę i bubble tea gotowe.
Przepis rzeczywiście jest prosty, spodziewałam się bardziej skomplikowanej receptury, z którą sobie nie poradzę ;). Ale tapiokę ciężko dostać, zwłaszcza w mniejszych miastach.
W mniejszych miastach pewnie jest gorzej, ale możesz ją znaleźć w sklepach internetowych i zaopatrzeć się od razu w duże kulki do bubble tea jak i małe perełki które świetnie sprawdzają się do deserów
Kurcze, intrygujące ;) Nie próbowałam takiej herbaty, ani nawet tapioki. Chętnie zaryzykuję ;)
Polecam jest świetna :) moje dzieci lubią te żelkowe kulki ;)
Ostatnio szukałam tapioki, u nas naprawdę ciężko ją kupić, a szkoda, bo masę przepisów z tapioką w składzie mam i Twojego chętnie spróbuję :)
Ja kupiłam w Auchan na dziale ze zdrową żywnością lub na kuchniach świata