Delikatna jak obłok, krucha i słodka taka powinna być idealna beza. Z dodatkiem śmietany i soczystych letnich truskawek. Niebo w gębie.
Składniki:
5 białek
250 g cukru pudru
szczypta soli
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy białka. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wylewamy białka formując koło (można odrysować wcześniej na papierze okrąg od dużego talerza).
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 min, następnie zmniejszamy do do 100 stopni i suszymy około 3 godzin.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na pianę. Dodajmy cukier puder i dalej ubijamy. Na koniec delikatnie dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach mieszamy. Tak gotowy krem przekładamy na upieczoną bezę i układamy owoce w naszym przypadku truskawki. Smacznego.