Indyk w sosie brokułowym

2 lutego 2016

Ostatnie dni mogę zaliczyć do tych które płyną bardzo szybko, a ja powoli przestałam już ogarniać to co się dzieje. Dom przerodził się w szpitalną twierdzę i jedyne co słychać to kichanie, frukanie, kasłanie i szum nebulizatora. Jednak w całym tym szaleństwie trzeba było coś jeść.  Dzieci jakoś nie pałały ochotą pałaszowania lodówki. Jedyne co chciały jeść to zupę brokułową, ale ile można jeść zupę brokułową?! Nie było jednak mowy, aby na obiad nie było brokułów, tak więc na obiad zaserwowałam pierś z indyka w sosie brokułowym. I tak o to do naszego rodzinnego menu wpadło nowe danie mięsko z sosem brokułowym.

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

Składniki:
pierś z indyka
brokuł świeży
1/2 cebuli
łyżka oleju
szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

Przgotowanie:
Pierś umyłam i usmażyłam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. W między czasie ugotowałam w osolonej wodzie brokuł w małych różyczkach. Następnie posiekałam cebulę na drobniutko i wrzuciłam do garnka z olejem. Cebule zeszkliłam i dodałam ugotowany brokuł, który rozpadał się na małe kawałeczki. Zalałam bulionem warzywnym i dodałam podsmażone piersi z indyka. Całość chwilkę gotowałam, następnie dodałam śmietankę. W kubeczku rozrobiłam mąkę z 1/4 szklanką wody i dodałam do sosu. Dzięki temu sos zgęstnieje, całość gotujemy około 5-10 min na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami i brokułami :) Smacznego
indyk w sosie brokułowym

You Might Also Like