Czy jest ktoś kto nie lubi truskawek?! Chyba nie, przynajmniej ja nie znam takiej osoby. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, a teraz odkryłam sałatki z tym cudownym owocem. To wspaniałe połączenie słodkich soczystych truskawek z kwaśnym granatem oraz ostrą rukolą. To istna bomba witaminowa , która wspaniale działa na nasz organizm. Do dzieła.
Składniki:
duża garść rukoli
około 250 g świeżych truskawek
1/2 granatu
około 30 g twardego sera długo dojrzewającego
2 łyżki słonecznika
Do sou potrzebujemy:
łyżkę syropu klonowego
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
łyżeczka soku z cytryny
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Rukole układamy na dwa talerze. Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na plasterki i układamy na rukoli. Na suchą patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy. Ziarna granatu i słonecznika wysypujemy na rukolę. Ser kroimy na małe kawałeczki i układamy na talerzu. A teraz przygotowujemy sos. Do małego garnuszka wlewamy ocet balsamiczny, syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Całość gotujemy, aby zredukować sos. Gotowym sosem polewamy sałatkę.