Ostatnio mało jestem na blogu, a to za sprawą różnych projektów, których się podjęłam, ale o tym na razie ciszaaa, aby nie zapeszyć. Jak tylko wszystko się poukłada to będziecie piersi, którzy się dowiedzą :)
A dziś przedstawiam wam jak zawsze szybki i prosty przepis na jesienny podwieczorek, a mianowicie gruszki w karmelu. Tak wiem, wiem to nie koniecznie jest zdrowe, bo to cukier, bo jedzą dzieci i ble, ble ble…. ale co mi tam czasami warto troszkę zgrzeszyć dla takiego smaku.
Potrzebujemy:
Kilka twardych gruszek
łyżka masła
5-7 łyżek cukru najlepiej trzcinowego
3 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół, a następnie usuwamy gniazdo. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy gruszki. Całość lekko podsmażamy i dodajemy cukier i smażymy, aż staną się błyszczące i oblepione cukrem. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotowe