Przygotowanie domowej galaretki zawsze kojarzyło mi się z długim i męczącym procesem, a wcale tak nie jest. Taki deser jest niezwykle smaczny i bardzo zdrowy :)
Składniki:
400 g wiśni
400 g agrestu
2 szklanki wody
4 łyżki cukru (można mniej wszystko zależy od owoców)
2 płaskie łyżki żelatyny lub 2 płaskie łyżki agaru*
*Agar- to roślinna substancja żelująca, którą wegetarianie zastępują żelatynę
Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy i wrzucamy je do garnka z 1 szklanką wody i 2 łyżkami cukru. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż owoce zaczną się rozpadać. Po tym czasie owoce przesiewamy przez sitko aby usunąć skórki. Sok z wiśni ponownie stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do gorącego soku dodajemy łyżkę żelatyny i szybko mieszamy w celu rozpuszczenia się żelatyny lub agaru. Tak przygotowana galaretkę rozlewamy do salaterek i odstawiamy do wystygnięcia. Potem możemy ja schłodzić w lodówce.
I zabieramy się za druga warstwę postępując tak samo jak w przypadku wiśni. Smacznego