if(typeof jQuery != 'undefined') { jQuery(document).ready(function($){ jQuery('body').on('added_to_cart', function(event) { // Ajax action. $.get('?wc-ajax=fb_inject_add_to_cart_event', function(data) { $('head').append(data); }); }); }); }

Tarta gruszkowa

3 kwietnia 2014

Uwielbiam tarty, zarówno w postaci deseru jak i dania głównego. Dziś jednak przedstawię wam pyszną tartę gruszkową.

Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli
250 g mąki

Nadzienie:
4 gruszki
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
cukier waniliowy

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru

Przepis:

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem i solą na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy na gładka masę. Z ciasta formułujemy kulkę i owijamy folią następnie odstawiamy do lodówki na 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Formę na tatę smarujemy masłem i rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem ciasto i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
W między czasie przygotujemy kruszonkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier a po chwili mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką aż powstanie kruszonka. Zostawiamy do ostudzenia.
Obieramy gruszkę, usuwamy gniazda i kroimy na plasterki. Kremówkę ubijamy mikserem wraz z jajkami i cukrem waniliowym. Po 15 min. wyjmujemy ciasto. Układamy gruszkę na ostudzone ciasto i wylewamy pulchna masę na owoce. Całość posypuje przygotowana wcześniej kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 

tarta gruszkowa

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply