Pizza domowa na cienkim cieście

3 kwietnia 2014

Był przepis na domowy burger to może dziś przepis na pizze na cienki cieście? Mój syn ja uwielbia jest cienka i chrupiąca… macie ochotę? oto przepis

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
250 ml wody
1 łyżeczka soli
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
oregano
bazylia
sól
łyżeczka cukru

Dodatki:
wedle uznania

Przygotowanie:

Na początek musimy przesiać mąkę do dużej miski i dodać sól i delikatnie wymieszać. Do bardzo ciepłej wody, ale nie gorącej dodaje pokruszone drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Mieszam delikatnie, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 min. Rozczyn powinien się spienić, powinna być warstwa piany, jeśli jednak nie będzie piany przygotowujemy rozczyn ponownie.
Do maki wlewamy rozczyn i mieszamy, dodając oliwę i zagniatamy energicznie ciasto. Formuję kule i kładę ją na stolnicę. Ciasto wyrabiam około 5-7 min aż będzie miękkie i elastyczne, następnie wkładam do miski i przykrywam ściereczką  i odstawiam na godzinę. W między czasie można przygotować sos i pokroić składniki do pizzy.
Do miseczki wkładamy pokrojone pomidory, dodajemy sól, cukier, bazylie i oregano. Całość mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, wyjmujemy ciasto na stolnicę i przez chwile je wyrabiamy. Dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Rozwałkowany placek układamy na formę do pizzy i smarujemy sosem następnie posypujemy serem a dopiero potem układamy składniki. Jest to bardzo ważna kolejność aby na naszej pizzy nie powstała skorupa serowa. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 min.

pizza domowa na cienkim cieście

You Might Also Like