Składniki:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka
Ozdoby:
150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
opakowanie ciasteczek oreo
kolorowe draże, np. M&M’s lub lentilki
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Kroimy na kawałeczki czekoladę. W między czasie roztapiamy masło i je studzimy. Przesiewamy mąkę do miski, dodając proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz kawę zbożową. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
W drugiej misce miksujemy jajka z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Następnie delikatnie łączymy składniki. Do sypkich dodajemy płynna masę, I delikatnie mieszamy, dodając roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodajemy posiekaną czekolade i mieszamy delikatnie. Wykładamy masę na przygotowane wcześniej papilotki i wstawiamy do piekarnika na 20 min.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy muf finki. Ciastka oreo rozdzielamy.
Część bez kremu przecinamy na pół. Układamy na babeczkach, tworząc brwi.
Następnie układamy po dwie połówki z kremem, za pomocą draży robimy oczy oraz dziób.