Czarna malina jak mawiają babki na jeżynę to bardzo wartościowy owoc. Najlepszy przy przeziębieniach jako środek wykrztuśny oraz przy gorączce. Owoce jeżyn stosowane w diecie dzieci , mają właściwości regulujące trawienie, wzmacniające i uspokajające. Poleca się je również w leczeniu anemii, w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jednak najczęściej sok stosowany jest przy gorączkach jako domowe lekarstwo.
Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.
Składniki:
około 2,5-3 kg (najlepsze leśne)
1 kg cukru
1 litr wody
Przygotowanie:
Jeżyny myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień, zalewamy jeżyny ciepłą wodą. Woda powinna przykryć owoce i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Sok przelewamy przez sitko i przecieramy owoce okrągłym tłuczkiem lub łyżką. Sok zlewamy do czystych buteleczek i pasteryzujemy.