Sałatka z gruszką i pomidorami to idealna przystawka na jesienne dni. Połączenie darów jesieni z letnimi smakami jakimi są soczyste pomidory to idealne połączenie smaków i kolorów. Sałatka z gruszką i pomidorami to szybkie i lekkie danie.
Jesień na dobre rozgościła się za oknem, a złote kolory dominują i cieszą oko. Warto więc sięgnąć po dary jesieni i przygotować z nich wspaniałe potrawy. Dziś proponuję wam lekką i bardzo łatwą sałatkę z gruszkami i pomidorkami, do tego posypana tłustym twarogiem. To idealne połączenie, które przygotujesz niezwykle łatwo. Będziesz potrzebować takich składników:
- mix sałat
- twardą gruszkę
- łyżkę masła
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzechów włoskich
- tłusty ser twarogowy
- natkę pietruszki
- oliwę
- sok z cytryny
- sól i czerwony pieprz
Przygotowanie:
Gruszkę myjemy i kroimy w plasterki. Układamy ją na rozgrzanej patelni z masłem i podsmażamy około 2 min z każdej strony. Gruszka powinnam nam się skarmelizować i dać cudowny smak. Na patelni po gruszce wsypujemy posiekane orzechy i chwilę prażymy. Na talerzu układamy garść sałaty, pokrojone pomidorki, skrrmelizowaną gruszkę. Całość posypujemy twarogiem i posiekaną pietruszką. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą i czerwonym pieprzem. Polewamy sałatkę dresingiem i zajadamy się wspaniałą jesienną sałatką z gruszkami i pomidorkami