Croissant z boczkiem i pomarańczą to szybka przekąska jaką możesz przygotować do zarówno na śniadanie czy do pracy. Croissant o maślanym smaku połączony z wyrazistym smakiem rukoli i soczystą pomarańczą to wspaniałe połączenie smaków.
Po ostatnim kulinarnym wpisie, gdzie pokazała croissanty z boczkiem i truskawkami, poszłam znowu o krok dalej i tym razem przygotowałam nieco innego rogalika. Jest on zbliżony w smaku do poprzedniego bo bazą jest nie tylko maślany rogalik, ale i boczek. Chciałam jednak nadać charakteru temu croissantowi i wyostrzyłam smak za pomocą rukoli i rzodkiewki.
Dodałam do niego słodką pomarańczę i gruszkę. To był strzał w dziesiątkę! Nie dość, że rogalik sam w sobie jest bardzo kruchy i delikatny to poprzez chipsa z boczku i chrupiącej rzodkiewki dał jeszcze większej chrupkości naszej kanapce. Myślę, że nie powinnam was bardziej przekonywać do niezwykłego smaku tego croissanta. Po prostu zabierz się za jego przygotowanie.
Składniki:
croissant
boczek w plastrach
rzodkiewka
rukola
pomarańcza
Przygotowanie:
Boczek smażymy na suchej patelni, tak aby powstał chips. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki i również kroimy na cienkie plasterki. Croissant kroimy na pół ale nie do końca. Wkładamy umyta i osuszoną rukolę, układamy pomarańczę i rzodkiewkę. A na koniec chipsy z boczki. I delektujemy się wspaniałym smakiem naszego rogalika.