Croissant z boczkiem i truskawkami to smaczna i szybka przekąska dla zabieganych osób. Croissant z chrupiącym chipsem z boczku i soczystą truskawką to prawdziwa uczta smaków.
Jest wiele rzeczy które uwielbiam jeść na śniadanie, jedną z nich jest croissant. Już jakiś czas temu znudziły mi się już typowe croissanty na słodko więc zaczęłam ekperymentowć. I dokąd mnie to eksperymentowanie zaprowadziło? Otóż w nieznany dotąd świat smaków. Smaków które są przeciwieństwem, ale jednocześnie bardzo się przenikają i uzupełniają. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze lubiłam lekko namieszać w kuchni, wydobywać z potraw ukryte smaki, albo podkreślać składniki z których przygotowuję danie.
A teraz pomyśl czy próbowałaś kiedyś połączyć chrupiący lekko słonawy boczek ze słodką soczystą truskawką? Czy łączyłaś orzechowy smak roszponki ze maślanym croissant? Jeśli nie, proponuje Ci skosztować mojego croissanta z roszponką, słodką truskawką i chrupiącym boczkiem. Po prostu odlot w kapciach, a Ty zaczniesz szukać nowych kombinacji :)
Składniki:
croissant
roszponka
truskawki
plastry boczku
Przygotowanie:
Roszponkę i truskawki umyć i osuszyć. Croissant przekroić, ale nie do końca. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wrzucić plastry boczku i usmażyć je na bardzo chrupiący chips. Umytą roszponkę układamy na croissanta, truskawki kroimy w plasterki i wkładamy do środka. Na koniec dodajmy chrupiące chipisy z boczku. Warto je wcześniej odsączyć z tłuszczu, ale włożyć jeszcze ciepłe. I tak przygotowanego croissanta zjeść w samotności delektując się smakiem :)